Sari la conținut

Din dragoste pentru aproape. O pensionară din Constanţa meditează copiii săraci

foto: arhivă

Într-o sală austeră, copiii care trăiesc la fundaţie, dar şi alţi elevi vin de trei ori pe săptămână să o asculte pe doamna Ileana, aşa cum i se adresează Ilenei Petre, un fost inginer chimist ajuns pedagog voluntar. Face totul din plăcere, iar copiii învaţă mai multe materii, cea mai importantă fiind matematica.

Ileana Petre, profesor voluntar: "Facem toate lecţiile, dar încep cu matematica, pentru că o gândire corectă şi logică îi ajută să înveţe şi celelalte materii, să-şi disciplineze activitatea."

Fundaţia la care a venit a fost ridicată de ordinul religios catolic al călugărilor salezieni, discipoli ai lui Ioan Bosco, preot italian din secolul al XIX-lea. Ea a aflat de acţiunile fundaţiei chiar de la biserică.

Ileana Petre, profesor voluntar: "Am auzit apelul fundaţiei salezienilor la o slujbă a bisericii catolice. Acolo se făcea apel la voluntari pentru afterschool. Aşa că a fost o conjunctură fericită."

Prin mâna ei trec acum elevi de clasa a şasea. O parte din ei sunt orfani, dar la cursurile predate de Ileana Petre vin şi alţi copii. Toţi o respectă şi vin la orele de afterschool din plăcere, pentru că învaţă lucruri folositoare.

Pentru activitatea ei, Ileana Petre a primit şi titlul de Voluntarul Senior al Anului în 2014, la Gala Naţională a Voluntarilor din România. Însă nu obţinerea de premii este obiectivul ei.

Ileana Petre, profesor voluntar: "Nu contează premiul, contează activitatea, contează că există un astfel de loc şi sper ca, ştiu eu, prin mediatizare, tot mai mulţi oameni să înţeleagă că fiecare din noi putem să facem ceva pentru cel de aproape."

Ea îşi desfăşoară activitatea de voluntariat într-un centru unic în regiune.

Corneliu Gabor, coordonatorul centrului: "Sunt 10 copii pe centrul rezidenţial care stau permanent aici. Sunt sub grija noastră, învaţă la şcolile din oraş şi sunt îngrijiţi de noi. Apoi sunt 36 de copii în centrul de zi."

Pe lângă orele de studiu, copiii aflaţi în grija fundaţiei îşi dezvoltă simţul artistic sau au activităţi sportive. 50 de voluntari permanenţi şi 10 angajaţi are centrul ridicat de salezienii lui Don Bosco, aşa cum era cunoscut călugărul italian, care şi-a dedicat viaţa pentru a apăra drepturile tinerilor săraci şi abandonaţi.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc