Sari la conținut

Donatori din interes. Peste 80 de oameni donează, zilnic, sânge în preajma Crăciunului 

Elena Constantin are 31 de ani şi este mama a trei copii. Femeia spune că în preajma sărbătorilor cheltuielile sunt mult mai mari decât de obicei şi ca să aibă o masă mai bogată de Crăciun a mers să doneze sânge.

Elena Constantin, donator: "Oricum am zis că vin sărbătorile şi ne mai trebuie si nouă ca familie câte una la copii, câte alta, aşa am decis că e mai bine să venim."

Printre donatori se află însă şi persoane care şi-au format un obicei să doneze sânge de mai multe ori pe an. De trei ani încoace, George Bărbat vine constant la Centrul de Transfuzii. Pe lângă faptul că vrea să-şi ajute semenii care au nevoie de sânge, spune că o face şi pentru privilegii.

George Bărbat, donator: "E destul de avantajos că îţi mai dă un liber de la muncă, bonurile foarte puţin, că banii nu te ajută cu absolut nimic, sau bonurile. Dacă poţi ajuta ar fi nemaipomenit să facă toată lumea aşa ceva."

Dacă într-o lună obişnuită, aproximativ 40 de oameni vin să doneze sânge, în perioada sărbătorilor numărul acestora este mulu mai mare.

Elisabeta Nicea, asistent şef: "În perioada sărbătorilor este o creştere semnificativă a numărului de donatori aproape dublu faţă de cât ne aşteptăm pe zi."

Cei care vin să doneze primesc şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, dar şi decontarea cheltuielilor de transport timp de o lună.

reporter: Annabelle Borş
operator: Florin Boboc