Sari la conținut

Edificiul Roman cu Mozaic, în Parlament. Un deputat a sesizat Ministerul Culturii despre starea monumentului

Edificiul Roman cu Mozaic se găseşte, în continuare, într-o stare critică. Sunt avarii însemnate la clădirea care ar fi trebuit să îi protejeze pavimentul, iar efectele sunt tot mai grave.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie: "Este permanent într-o stare din acesta de umezeală şi de mucegai. Pavimentul este deteriorat. Curge apa pe el, la ploile mari, nu se ştie pe unde."

Tocmai din cauza nepăsării celor care ar trebui să se îngrijească de soarta lui, un deputat constănţean a vrut să-i facă povestea cunoscută în Parlament, printr-o interpelare. Documentul atrage atenţia că, până în prezent, Consiliul Judeţean nu a reacţionat la nicio sesizare făcută de directorului muzeului de istorie.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie: "Dacă nu îl restaurăm, îl vom pierde. Teserele acelea - pietricelele colorate - sunt din ce în ce mai instabile şi, până la urmă, n-o să mai avem niciun model pe paviment."

Mihai Tararache, deputat independent: "Aştept de la ministrul Culturii un răspuns pe această temă, pentru că ştiu că dânsul este un susţinător fervent al culturii româneşti. Problema e simplă: avem un monument de patrimoniu naţional, de o valoare şi de o însemnătate imensă, şi nu avem grijă de el". 

Astfel, unul dintre cele mai importante monumente ale vechii cetăţi Tomis s-ar putea deteriora ireparabil. Răspunsul ministerului, în această problemă, ar trebui să fie formulat până săptămâna viitoare, pentru că aşa prevede legea.

Reporter: Adrian Herţa
Operatori: Alexandru Brînzaru, Florin Boboc