Elevii noştri, eroii NASA

Data publicării:
elevi NASA

Staţia constă în două tor-uri în care vor supravieţui zece mii de oameni, mai exact cercetători, care vor căuta să înţeleagă dezvoltarea plantelor şi animalelor în condiţii scăzute de gravitaţie.

Minţile sclipitoare ale unor tineri cu viziunea viitorului primesc în fiecare zi alţi stimuli de la profesorul Ion Băraru, de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa.

Ion Băraru, profesor de fizică: "Secretul meu cel mai mare este să nu am secrete. Dăruiesc ori de câte ori pot tot ce ştiu celor care înţeleg. Munca şi credinţa sunt unul şi acelaşi lucru. Nu există, credinţă fără muncă înseamnă milogeală, iar munca fără credinţă înseamnă îndobitocire".

Laboratorul de fizică al profesului Băraru este locul în care el scoate fantasticul ascuns în lucrurile obişnuite. De exemplu, cum să aprindă focul cu apă.

Ideea cu care profesorul obişnuieşte elevii este să caute în spatele evidenţei să să îşi folosească mintea. Experiementele sunt doar o parte din proiectul lui.

Calcule complicate umplu tablele, iar tinerii învaţă acum lucruri pe care în mod normal le-ar fi predate câţiva ani mai târziu.

Profesorul recunoaşte. Fizica are şi pentru el încă multe secrete nedescoperite, iar elevii încearcă să ţină pasul cu profesorul lor şi să formeze o echipă. O echipă care, în ultimii opt ani, a impresionat NASA, cu proiecte ingenioase, prin care au încercat să cucerească spaţiul.

Mihai Bărăscu, elev premiat la NASA: "Să ai un asemenea profesor reprezintă motivul pentru care vii la şcoală în fiecare zi, mai ales că acum în România şcoala nu e foarte plăcută, ştim cu toţii, iar domn profesor e motivul pentru care noi mergem la şcoală şi facem performanţă".

Profesorul care a uimit NASA nu ar vrea să iasă vreodată la pensie, ci să predea şi să dezlege tainele fizicii mereu împreună cu elevii lui.

Pentru că fiecare zi este o provocare, pentru că în spatele oricărui mister există o explicaţie, şi mereu se vor găsi elevi care să dorească să o ia înaintea timpului.


reporter: Daniel Leancă

operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri