Sari la conținut

Epavă antică descoperită în Marea Neagră

Cu echipamente minime, scafandrii Iulian Rusu şi Pascale Roibu au ieşit cu şalupa, pe mare. Când s-au îndepărtat de ţărm, au descoperit epava. Se pare că este vorba despre o corabie antică îngropată în nisip.

Paul Greavu, reporter Digi 24 Constanța: "Corabia a fost găsită în dreptul Cazinoului din Constanța, la mai puțin de 2 kilometri de mal."

Corabia transporta blocuri de piatră fasonată, la mare căutare în acea perioadă. Scafandri au adus la suprafață un astfel de bloc, pe care l-au predat pentru expertiză.

Paul Greavu, reporter Digi 24 Constanța: "Blocul de piatră a fost depozitat aici, într-o anexă a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde va fi studiat de către specialiști în domeniu."

În zona epavei scafandrii au observat și obiecte de ceramică și amfore care așteaptă să fie scoase la lumină. Cei doi scafandri spun că asociația pe care o dețin se autofinanțează, iar posibilitățiile de exploatare sunt reduse.

Multe astfel de corăbii se află în adâncurile Mării Negre și așteaptă să fie găsite, Tomisul fiind un port des tranzitat de negustorii greci în Antichitate.

reporter: Paul Greavu
operator: Viorel Cotleţ 

editor web: Anca Medrea