EXCLUSIV: Focar de infecţie într-un sat din Constanţa. Oamenii sunt năpădiţi de muşte din cauza unei ferme de animale

Data publicării:
muste

"Cred că de două ore, de când am dat cu mătura, astea sunt muştele care s-au adunat, s-au strâns sute de muşte", spun sătenii.

Oamenii abia mai pot respira şi ies rar din case.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Să stai afară, pe terasă, este o adevărată provocare: orice ai pune pe masă, în câteva secunde se umple de muşte.

Marian Macovei, localnic: Foarte multe muşte; îţi intră-n suc, îţi intră-n cafea.

Şi nu doar insectele sunt o problemă pentru localnicii din Poiana. Peste tot, aerul este aproape irespirabil.

Tiţa Vocheci, localnică: A ce miroase, doamnă? A hoit, a mortăciune, a blană de oaie arsă.

Marian Chiru, localnic, fost angajat al fermei: Este de la animale moarte, foarte multe animale. Începând tăuraşi, berbecuţi şi toate acestea se aruncă în spate, sub gunoaie. 

Vinovaţi ar fi, potrivit localnicilor, patronii unei ferme de ovine care lasă cadavrele să putrezească: "Sub pământul care este răscolit - uitaţi, pe-aici, grămezile astea - sunt numai mortăciuni", a mai spus un localnic. 

Patronii fermei spun că vina nu este a lor, ci a primăriei.

Ziad Geabano, reprezentant fermă de animale: "Ce a greşit Primăria este....de ce a lăsat lumea să construiască pe partea ceaaltă. De ce au ei loc pe partea cealaltă Au construit...ei au venit lângă fermă".

Edilul din Ovidiu, oraşul de care aparţine Poiana, spune că satul s-a extins, iar ferma respectivă şi-a început activitatea abia în 2013. Corpul de control al primăriei a făcut o verificare la faţa locului, dar:

"La modul sincer, situaţia chiar ne depăşeşte pe noi, ca şi instituţie, ca şi organ abilitat. Am cerut sprijinul Gărzii de Mediu şi al Direcţiei Sanitar Veterinare şi, inclusiv, al domnului prefect", a spus George Scupra, primarul oraşului Ovidiu.

Doi inspectori sanitar-veterinari s-au deplasat deja la faţa locului şi au dat primele sancţiuni.

Cristina Linte, purtător de cuvânt DSVSA Constanţa: În urma verificărilor, s-a constatat că, în incinta locaţiei au fost identificate resturi organice provenite de la animale moarte, drept pentru care s-a aplicat sancţiune contravenţională, în valoare de 2.000 de RON.

Ferma s-a mai aflat în atenţia autorităţilor tot ca urmare a unor sesizări. Comisarii Gărzii de Mediu spun că, atunci, nu au găsit nereguli.

Mihai Râşnoveanu, comisar şef, Garda de Mediu Constanţa: Din verificările noastre de acum şase luni de zile, s-a constatat că se respectă autorizaţia, deţine contracte încheiate. 

Verificările vor fi reluate, de data aceasta în colaborare cu Direcţia Sanitar Veterinară şi cu Direcţia de Sănătate Publică.

Constantin Ion, prefectul judeţului Constanţa: Cele trei instituţii abilitate cu controlul acestor agenţi economici, în urma unui ordin pe care îl voi da astăzi, vor face un control împreună pentru a stabili în ce măsură nu se respectă regulile de mediu.

Dacă se vor constata că nemulţumirile celor aproximativ 200 de familii care locuiesc în apropierea fermei sunt cauzate de această fermă de animale, patronii riscă să îşi piardă afacerea.

reporteri: Adrian Herţa/Oana Manoilă
operatori: Victor Niţă/Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri