Sari la conținut

EXCLUSIV: Scenariu de război în Delta Dunării. Forțele Navale au neutralizat un grup de insurgenţi

A fost ploaie de foc, astăzi, în Delta Dunării. Soldaţii români au tras cu muniţie de manevră de pe apă şi de pe uscat, în dreptul localității Mahmudia. Forţele navale au anihilat un punct ocupat de insurgenți, după o luptă aprigă. Această aplicaţie face parte din seria de exerciții Histra 15. Urmăriţi un reportaj realizat de colegii noştri Paul Greavu şi Cristian Caciauna.

Trupele inamice au capturat un punct strategic aflat în inima Deltei, dar ocupația lor a fost scurtă, pentru că, imediat, un divizion de nave militare și-a făcut apariția.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Gruparea de nave militare respinge în aceste momente atacurile venite din partea inamicilor.

Forțele navale au fost sprijinite și de trupe terestre ale jandarmeriei, pentru a neutraliza inamicul. Focul a venit din toate părțiile.

Replica insurgenților a fost una pe măsură. O navă a fost incendiată, iar trupele speciale au avut oameni răniți, preluați rapid de un elicopter Puma Naval.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: În urma schimbului de focuri, unul dintre vase a luat foc. Din fericire, acolo este o altă navă militară care va stinge incendiul.

Dupa nici o ora, inamicii au cedat, iar trupele forțelor navale și-au încheiat misiunea. Totul a facut parte dintr-o secvență pe apă a exercițiului de apărare Histria 15. Militarii au multe misiuni de dus la capăt în această perioadă.

Andrei Diniţă, ofiţer secund pe dragor fluvial: Am executat deschiderea unei pase dragate pentru trecerea convoiului în siguranţă. Am executat lansarea şi marşul cu draga.

Adrian Iordache, comandatul Flotei: Exerciţiul s-a desfăşurat în baza unui scenariu probabil în care au fost exersate capabilităţiile forţelor navale fluviale şi cele ale Ministerului de Interne.

Mâine, în portul Constanța, Forțele Navale și Garda de Coastă vor simula evacuarea unei ambasade.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Pe aceeași temă