Sari la conținut

 Expoziţie subacvatică de ancore. Doi scafandri constănţeni vor amenaja un muzeu subacvatic 

Pascale Roibu este unul dintre cei doi scafandri constănţeni care vor amenaja un adevărat muzeu subacvatic în care se vor găsi ancore din toate perioadele istoriei, de la Tomisul antic şi până la cel de-al Doilea Război Mondial.

Este ajutat de un prieten şi împreună, au adus la lumină multe artefacte importante, dar au şi ajutat la localizarea unor epave vechi de peste 1000 de ani.

Pascale Roibu, scafandru: "Ideea ne-a venit aşa, am tot făcut scufundări şi tot văzând că zona este propice pentru aşa ceva. Nu avem până acum susţinerea nimănui, o să facem tot ce putem din resursele proprii şi cam atât. Putem vorbi de pasiunea care este deasupra banilor? Da, bineînţeles că pasiunea este deasupra banilor."

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Locul ales de cei doi scafandri se află în dreptul comandamentului flotei, iar de-a lungul timpului curenţii au săpat direct în fundul mării şi au format un canion subacvatic."

Muzeografii nu sunt foarte încrezători în ceea ce priveşte demersul scafandrilor, în contextul în care vestigiile istorice din Dobrogea nu sunt într-o stare tocmai bună. Cei doi tineri trebuie să declare tot ce fac în acest proiect la Direcţia Judeţeană de Cultură, în cel mult 72 de ore, pentru a primi undă verde.

Gabriel Custurea, directorul MINAC: "Este o, să spunem, idee novatoare. Pe de altă parte, eu sunt mai pesimist în privinţa aceasta, pentru că noi n-am depăşit organizarea la suprafaţă."

Constantin Chera, expert arheolog (00:06:51:07) (00:07:02:22) >
Datorită condiţiilor de vizibiltate, observarea şi cercetarea unor astfel de situri este destul de anevoiasă.

Reprezentanţii din turism spun că sprijină proiectul scafandrilor constănţeni.

Aurelian Marin, preşedinte ANAT Sud-Est: "Vom încerca cumva să ne implicăm astfel încât să reuşim să ne implicăm, să reuşim să facem un proiect mai mare, să vedem de unde s-ar putea strânge nişte bani şi să iasă cu adevărat ceva spectaculos."

În viitor, cei doi tineri vor să exploreze şi zonele din dreptul localităţiilor Costineşti şi Tuzla, acolo unde se crede că se află două cetăţi greceşti dispărute, Parthenopolis şi Stratonis.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna