Sari la conținut

Festival de film nomad, în Piaţa Ovidiu. Peliculele celebre sunt proiectate pe un imens ecran gonflabil

Serile sunt deschise de scurtmetrajele selectate în urma competiției "Nomad Shorts" și continuă cu realizări cinematografice ale unor regizori din România, Ungaria și Norvegia.

Festivalul a debutat cu "Aferim". Pelicula lui Radu Jude - premiată, anul acesta, cu "Ursul de Argint" la Berlin - şi a adunat, în piațeta din jurul statuii lui Ovidiu, peste o mie de spectatori: pe scaune, pe treptele clădirilor sau în picioare.

Peliculele sunt proiectate pe un imens ecran gonflabil - de aproape 80 de metri pătrați - ridicat în zona în care, acum două milenii, era inima cetății Tomis.

Vor mai rula, la acest festival, până duminică, filme semnate de Răzvan Georgescu, de Iram Haq, de Radu Mihăileanu, de Alexander Nanău sau de Klara Trencsenyi și Vlad Naumescu. Sunt producții cinematografice despre noi și ceilalți, despre minorități etnice și despre problemele sociale cu care acestea se confruntă.

Cristian Decu, coordonator proiect Festivalul Nomad: "Aduc în fața publicului o oglidă, practic, în care să ne privim și să ne punem întrebarea "De ce să-i privim pe acești oameni într-un mod diferit decât pe noi?"

Înainte de a ajunge la Constanța, a mai trecut prin Timișoara, prin București și prin Târgu Mureș.

reporter: Adrian Herța
operator: Mihai Ciobanu

Program Festivalul Nomad

23 iunie - Aferim!, regia Radu Jude
24 iunie - Pașaport de Germania, regia Răzvan Georgescu
25 iunie - Sunt a ta, regia Iram Haq
26 iunie - Trenul vieții, regia Radu Mihăileanu
27 iunie - Toto și surorile lui, regia Alexander Nanău
28 iunie - Drumul păsărilor, regia Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu

Pe aceeași temă