Fotbal pe plajă, pentru donarea de organe. Adversari au fost beneficiarii de transplant şi fotbaliştii profesionişti

Data publicării:
meci transplantat

 

Mircea Ciorcan era student la specializarea management când s-a îmbolnăvit grav. După patru ani de dializă, a primit un rinichi de la fratele său. Acest punct de cotitură i-a schimbat viaţa: a decis să se reinventeze profesional. A început o altă facultate. Acum, de cinci ani, Mircea Ciortan se pregăteşte să devină medic.

Mircea Ciorcan, student la Medicină: Experienţa pe care am trăit-o - fie în spitale, fie cu colegii - m-a făcut să iau o hotărâre ca să merg mai departe, să-i pot ajuta şi pe ei şi pe mine.

Şi pentru că viaţa i s-a schimbat complet, Mircea Ciorcan face sport. A intrat pe teren, într-o echipă alcătuită din pacienţi care au beneficiat de un transplant de organe, alături de naţionala de fotbal pe plajă a României.

Valeriu Ioniţă, beneficiar de transplant: Să ştiţi că, chiar dacă persoanele au suferit transplant, şi-au revenit. E ambiţia aceasta de a trăi cea de-a doua viaţă, care este altfel faţă de prima. Văd altfel toate problemele şi, chiar dacă nu sunt la cei mai înalţi parametri, totuşi, avem ambiţia de a realiza ceva.

Viorel Farcaş, antrenorul echipei naţionale de fotbal pe plajă a României: Au tot respectul nostru, pentru că luptă, pe lângă nevoile care sunt de zi cu zi, pe care le avem cu toţii, şi cu boala. Şi, ca să lupţi cu boala, părerea mea este că e cea mai mare luptă şi, din punctul ăsta de vedere, îi felicit.

Întâlnirea a avut scop caritabil: promovarea actului donării de organe.

Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România: Prin prelevarea de organe putem să salvăm, iacătă, sute de pacienţi care se află pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant

Ciprian Paraschiv, managerul Federaţiei Române de Fotbal: Cineva spunea că, dacă un sportiv normal trebuie să dea 100% ca să performeze la cel mai înalt nivel, un sportiv cu astfel de probleme trebuie să dea 150%.

Statisticile arată că 3500 de pacienți așteaptă pe liste pentru un transplant, în acest moment, în România.

reporter: Adrian Herţa
operator: Florin Boboc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri