Sari la conținut

Furtul anului: tona de fier şi omul. 11 bărbaţi din 6 judeţe au furat 11 tone de componente feroviare 

Hoţii aflaseră că în triajul CFR din Portul Constanţa sunt zeci de vagoane retrase din circulaţie. Ştiau până şi orele când patrulau agenţii de pază.

Au cercetat zona din timp şi au hotărât apoi când să dea atacul. Timp de o săptămână au dezasamblat piesă cu piesă, în total 11 tone.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Piesele vagoanelor erau demontate de către hoţi aici, în triajul din Portul Constanţa şi ascunse în tufişurile din împrejur. A doua zi, cei 11 bărbaţi, reveneau, luau marfa şi o încărcau în maşini."

Apoi, hoţii au căutat un loc în care să poată vinde fierul. Şi l-au găsit la 15 kilometri de Constanţa, chiar dacă dacă legislaţia românească interzice de mai mulţi ani ca centrele de fier vechi să primeacă piese de cale ferată.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Componentele au fost aduse la acest centru de colectare a fierului vechi din Techirghiol. De altfel, acesta este locul în care poliţiştii constănţeni au descins şi în care au găsit cele 11 tone de material furat."

"Era pe la 11, 12 noaptea, că am sărit din pat. O gălăgie şi o bubuială, ce o fi, am ieşit la uşă", a spus o localnică.

Mascaţii i-au înconjurat pe indivizi, i-au încătuşat şi i-au dus la secţie.

Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa: "Aceştia au fost prezentaţi instanţei de judecată, doi fiind arestaţi preventiv, patru arestaţi la domiciliu, iar restul cercetaţi sub control judiciar."

Se fură nu numai din curtea CFR Marfă. Infrastructura feroviară a fost decimată ani la rând şi a pus mereu în pericol siguranţa circulaţiei trenurilor. De când liniile de cale ferată sunt păzite de firme private, furturile au scăzut.

Dorin Maier, directorul CFR Infrastructură, Regionala Constanţa: "Noi avem o situaţie pe linii şi instalaţii undeva la vreo 400.000 de RON a fost în primul trimestru, a scăzut undeva la 200.000 pe trimestrul 2, ajungând pe la 100.000 de RON valoarea pagubelor în trimestrul 3."

Anual furturile de cale ferată şi componente ajung la peste 10 milioane de euro, la nivel naţional.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna