Sari la conținut

Gânditorul de la Hamangia şi perechea sa au fost mărite de 100 de ori de un sudor

O lună şi jumătate a lucrat artistul local la cele două statuete. Sudorul a fost ajutat de un prieten, care s-a ocupat de partea de turnătorie. Betonul care a fost pus pe statuetele de aproape un metru şi jumătate înălţime, cântăreşte câteva sute de kilograme. Împreună cu scheletul metalic, ambele statuete cântăresc peste o tonă.

Nicu Lungana, artist: "O lucrare dintr-asta mai micuţă e greu să o faci mare, că trebuie să o măreşti de nu ştiu câte ori. Reprezintă Cernavoda Gânditorul şi perechea sa. Dar şi pe partea cealaltă e şi mândria mea ca om, sunt făcute de mine. Numele meu e legat de ele."

Momentan stau într-o magazie a primăriei, dar în cel mai scurt timp ar putea fi amplasate în centrul oraşului.

Gheorghe Hânsă, primarul oraşului Cernavodă: "În proiectul nostru de dezvoltare a turismului au un loc central şi situarea lor în oraşul Cernavodă va fi hotărâtă de către opinia publică cernavodeană, la propunerile unui arhitect peisagist."

Sudor ziua, artist după ce îşi termină tura la Centrala de la Cernavodă, bărbatul de 55 de ani are o întreagă colecţie de figurine realizate din pile, cleşti, foarfece, practic tot ce îi vine la mână.

Statuetele originale au fost descoperite în 1956, pe dealul Sofiei, chiar în Cernavodă, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Ele sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban