Gaz metan cu preţ mai mare. Gazele se scumpesc din vară

Data publicării:
gaze cutie

Preţul gazelor rămâne neschimbat în prima jumătate a anului, promit oficialii din Energie.

Niculae Havrilet preşedinte ANRE: "Nu există nici o posibilitate să crească preţurile mai devreme de 1 iulie. Este exclus ca aprilie să fie dată de creştere. Preţurile se formează şi se dau publicităţii de ANRE pt o perioadă trimestrială, nu putem la mijloc de trimestru să schimbăm."

La ultima vizită a delegaţiei Fondului Monetar, oficialii instituţiei financiare au cerut ca, de la 1 aprilie, preţul gazelor să fie majorat de la 53 la 62 de lei pe megawat oră. Mai exact, populaţia ar fi trebuit să plătească mai mult cu 16 la sută. Însă, Guvernul anunţa luna trecută că scumpirea va fi de numai 5%.

Andrei Gerea, ministrul Energiei: "Noi am spus ca in acest moment populatia Rom nu poate suporta cresteri foarte mari asa cum ne-au fost solicitate si imediate."

Noul scenariu avansat de ANRE ţine însă cont şi de costurile distribuitorilor de gaze, aşa că scumpirea ar putea fi mai mare. Distribuitorii s-au plâns că au încasări mai mici pentru că populaţia consumă mai puţine gaze.

Niculae Havrilet preşedintele ANRE: "Adica 9% ca să fie şi în beneficiul distribuitorilor ? Da, am ţinut cont şi de ce au solicitat distribuitorii având în vedere scăderea cu 3% a consumului general."

Specialiştii spun că autorităţile majorează tarifele din domeniul energiei fără a face însă studii de impact.

Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor naturale: "Trebuie ţinut cont de suportabilitatea populaţiei, dar nu pot ca acest preţ să îl inventez cum vreau eu, că e mare sau e mic, legea spune că trebuie să se facă un studiu."

Cu sau fără studiu, Guvernul trebuie să stabilească noi date pentru calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale. Autorităţile au anulat deja scumpirile care fuseseră programate pentru toamna trecută şi începutul acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri