Gazele de şist îi sperie pe oamenii de la ţară. Sudul litoralului a devenit cartierul general al explorărilor

Data publicării:
REZERVATIA HAGIENI

Muncitorii de la firma care sondează pământul pentru a descoperi gazele de şist de pe litoral, au împânzit partea de sud a judeţului. Localnicii spun că maşinile şi utilajele lor se mută constant în perimetrul dintre localităţile Albeşti, Hagieni şi Cotu Văii. Unii săteni, care au proprietăţi în zonele vizate de companie, au semnat deja că îşi pun pământurile la dispoziţia societăţii în schimbul plăţii unor despăgubiri, în vreme ce alţii, speriaţi de efectele secundare ale exploatării nici nu vor să audă de aşa ceva.

La Albeşti, unii localnici au cedat în faţa companiei şi au semnat că sunt de acord să-şi pună terenurile la dispoziţia gigantului american. Reprezentanţii firmei de prospecţiuni au bătut la porţile oamenilor şi i-au întrebat dacă au terenuri în zonele vizate de ei.

Mulţi localnici din Albeşti sunt speriaţi şi spun că nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist, operaţiune periculoasă, cred ei.

La Hagieni, locul despre care se spune că prezintă cel mai mare interes pentru Chevron, oamenii nu prea ştiu despre ce este vorba. Doar câţiva îşi permit să-şi dea cu părerea cu privire la gazele de şist.

La cinci kilometri depărtare, în satul Cotu Văii, oamenii spun că şi aici este agitaţie mare. Cât e ziua de lungă maşinile firmei de prospecţiuni trec non stop pe drumul principal. Se duc undeva în câmp, spun localnicii.

Una peste alta, cele 4.000 de suflete se tem că ar putea veni sfârşitul lumii dacă vor începe forările pentru extragerea gazelor de şist. Scenariile lor sunt sumbre, demne de filmele de groază: cutremure devastatoare şi alte calamităţi naturale, deşertificarea zonelor şi otrăvirea apelor.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Şerbănescu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri