Sari la conținut

Gigacaloria, mai ieftină cu 13,5%. Guvernul a alocat 19 milioane de lei pentru subvenţionarea căldurii în Constanţa

Consilierii locali au fost de acord, în unanimitate, cu suplimentarea bugetului Primăriei cu 19 milioane de lei, bani ce vor fi alocaţi de Guvern, cu titlul de compensaţie pentru subvenţia la căldură de care va beneficia toată populaţia oraşului.

Primarul Radu Mazăre susţine că acest ajutor de la Guvern nu vine în contextul alegerilor prezidenţiale, ci este o compensare a faptului că municipalitatea a pierdut cele 20 de procente din acţiunile Portului.

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa: "Decizia Guvernului are legătură cu faptul că am pierdut acţiunile şi cu faptul că nu s-au putut ţine de cuvânt în ceea ce priveşte cele 13% şi cu drumurile mele la Bucureşti."

Oana Manoilă, reporter Digi24 COnstanţa: "Iarna trecută, proprietarul acestui apartament cu două camere a plătit, în medie, pentru căldură, 350 de lei pe lună, asta doar în condiţiile în care a făcut economie: a mai închis din când în câd robinetul. Păstrând acelaşi sistem şi adăugându-se subvenţia de la Guvern, anul acesta, dactură la căldură nu ar trebui să depăşească 300 de lei pe lună."

În timp ce unii locuitori ai oraşului se bucură că iarna aceasta factura la căldură va fi mai mică, alţii sunt convinşi că există şi reversul medaliei.

Radu Mazăre spune că a insistat pe lângă guvernanţi pentru această subvenţie cu toate că, în august, anul trecut, susţinea că nu este de acord ca cei cu venituri mari să beneficieze de o reducere la căldură

Iată ce declara Radu Mazăre pe 5 august: "Nu consider moral, normal şi echitabil ca să subvenţionez nişte oameni care câştigă bani mulţi. În niciun caz, nu vor primi cei cu maşini de lux subvenţii din impozitele noastre."

Radu Mazăre susţine că, dacă în iarna lui 2015 va avea cei 20% din acţiunile Portului înapoi, dar şi cu pachetul de 13% din acţiuni promis de Guvernul Ponta, îi va întreba pe constănţeni cum va cheltui surplusul financiar, în urma unei dezbateri publice.

Localnicii vor trebui să decidă dacă se vor mări ajutoarele sau dacă se va aplica o subvenţie la preţul gigacaloriei de care să beneficieze toată lumea.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna