Grevă japoneză în Sănătate 3.000 de medici, asistente, infirmiere şi brancardieri poartă banderole tricolore

Data publicării:
greva japoneza medici 1

Membrilor Sanitas li s-au alăturat şi medicii dar şi personalul din spitale care nu este afiliat niciunei organizaţii sindicale. Ei sunt nemulţumiţi de condiţiile în care lucrează, de lipsa medicamentelor sau a materialelor sanitare.

Nicolae Manea, lider Sindicatul Sanitas, Constanţa: "Acţiunea aceasta, începută cu greva japoneză, doreşte să atragă atenţia societăţii civile, atenţia factorilor de decizie din sistemul sanitar asupra situaţiei dezastruoase în care s-a ajuns. Pentru că revendicările noastre, primele 5 puncte, se referă strict la probleme sistemului sanitar".

Personalul medical doreşte ca angajaţii din sistem să aibă siguranţa locului de muncă mai ales că spitalele de la malul mării funcţionează, în prezent, cu un deficit de medici şi asistente. Sute de cadre medicale au plecat, în ultimii ani, în străinătate, acolo unde sunt plătite cu salarii de cel puţin 2.500 de euro faţă de maximum 600 de euro cât câştigă, la Constanţa, de exmplu un asistent şef.

Cre sunt revendicările

"Salariile nu au mai crescut din anul 2008. Din potrivă, ele au fost ciuntite în 2009, cu 25%. 25% ne-au luat din total brut, iar înapoierea a fist făcută cu 25%, dar din salariile de bază", a declarat Violeta Caraivan, vicepreşedinte Sindicatul Sanitas, Constanţa 

Erdochia Aelenei, asistent ATI, SCJU Constanţa: "Pentru prima dată s-au alăturat medicii. Care este cea mai acută dintre revendicările dvs? Revendicările salariale. Noi vrem să muncim decent, să mâncăm decent, să ne hrănim copiii, să ni-i ţinem la şcoală".

Banderolele tricolore au fost distribuite de liderii sindicatului Sanitas în toate spitalele din judeţ, în funcţie de numărul de angajaţi care au anunţat că vor participa la această formă de protest.

Şi pacienţii sunt de acord cu revendicările angajaţilor din sistemul sanitar. Le cunosc foarte bine problemele şi spun că, deşi nu sunt plătiţi corespunzător, angajaţii din Sănătătate fac eforturi pentru ca oamenii să fie bine trataţi.

Greva japoneză precede mitingul din 2 noiembrie. Dacă nici atunci problemele ridicate de angajaţii din sistemul sanitar nu se vor soluţiona, la mijlocul lunii, vor avea loc greva de avertisment şi greva generală, atunci când angajaţii din sistemul sanitar vor înceta lucrul.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri