Gura Portiţei, o gură de rai 

Data publicării:
gura portitei

Gura Portiţei le întinde o capcană celor care ajung pentru prima oară aici. Oamenii locului spun că nu poţi să uiţi locul şi, negreşit, te vei întoarce. Alexandru Bratu, din Bucureşti, a trăit această experienţă. A ajuns în mirificul tărâm din Deltă în ultimul an de studenţie şi s-a îndrăgostit iremediabil.

"Acolo erau căsuţele lacustre, restaurantul, şi se duceau radial de la restaurant câteva pontoane de lemn. Acolo acosta şalupa... Tot ce se vede aici nu era construit, în afară de cherhana", povesteşte el.

Pe vremuri, puţinii turişti care ajungeau la Gura Portiţei căutau evadarea în mijlocul naturii şi sentimentul de libertate deplină pe care locul îl oferea. Pe măsură ce tot mai mulţi turişti au auzit şi au venit la Gura Portiţei. locul a început să se schimbe însă. Au apărut pensiuni, vile şi restaurante, iar stuful care stăpânea pierde încet-încet lupta cu construcţiile moderne.

Celor care văd partea pozitivă a confortului de vacanţă le spunem că o noapte de cazare pentru o persoană costă, în extrasezon, între 10 şi 20 de euro, iar în plin sezon peste 40 de euro.

Şi dacă vorbim despre Dealtu Dunării, vorbim şi despre peşte. Pentru 60 de lei puteţi mânca un borş de Dunăre şi un fel doi, evident, tot pe bază de peşte. Puteţi încerca chiar şi experienţa de a găti cot la cot cu lipovenii.

Foarte important de împachetat înaintea unui concediu petrecut la Gura Portiţei sunt soluţiile anti-ţânţari. La lăsarea serii, aceştia domină plaja. Turiştii uită însă repede de înţepături când începe spectacolul oferit în fiecare seară de corul lipovenesc Juraveli.

După cântecele tradiţionale, mulţi rămân la focul de tabără şi armoniile pieselor se schimbă. Aici, oricine poate cânta până în zori de zi.

Singurul mod de a ajunge la Gura Portiţei este pe apă. Drumul se face cu vaporaşul, care are trei curse pe zi. Prima plecare este la ora 9 dimineaţa, iar ultima la ora 20 şi costă 25 de lei de persoană.

O variantă mai rapidă, dar şi mai costisitoare este şalupa. O traversare costă în jur de 300 de lei, în funcţie de mărimea ambarcaţiunii şi de numărul de persoane. Se adaugă bărcile cu motor conduse de localnici.

reporter: Alexandru Baran
operator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri