Halatele albe părăsesc sistemul. Sute de medici pleacă să profeseze în străinătate

Data publicării:
medici smurd


Trei medici urgentişti care deservesc şi elicopterul SMURD sunt decişi să plece. Doi dintre ei vor să profeseze în sistemul privat, iar un al treilea şi-a depus actele pentru a pleca în străinătate. Cu primii doi, conducerea Spitalului de Urgenţă încearcă să poarte discuţii şi să le amâne plecarea însă, până acum, nu sunt sorţi de izbândă.

Alţi medici din diferite specialităţi au renunţat definitiv la sistemul sanitar de stat şi s-au dedicat exclusiv activităţii din spitalele private.

Medicul Dana Pleş este unul dintre cei 250 de oncologi din întreaga ţară. Este vânată de multe spitale din Europa, care duc şi ele lipsa medicilor din această specialitate. A rămas în Constanţa şi după 30 de ani de muncă la stat, s-a dedicat exclusiv sistemului privat de sănătate.

"Suntem contactaţi de centre medicale din străinătate pentru nişte oferte de muncă foarte bune", spun medicii. Adică pot câştiga salarii ce pot ajunge chiar la 4.000 de euro şi care nu se compară cu cel mult 900 de euro cât câştigă acum, spre exemplu, un medic de la serviciul SMURD.

Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie sunt ţările care îi ademenesc pe cei mai mulţi dintre medicii constănţeni. Puţini sunt cei care nu se grăbesc să-şi depună documentele pentru a pleca peste graniţă.

Fuga medicilor din ţară devine o boală cronică, mai ales că, potrivit unui studiu, doi medici au grijă de aproape o mie de locuitori în timp ce, în alte ţări europene, patru medici au în grijă o mie de oameni.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri