Hârtia pentru pomelnice se plăteşte. La Năvodari, enoriaşii dau 25 de bani pentru fiecare foaie tipărită

Data publicării:
pomelnice

De o lună încoace, parohul Bisericii Sfânta Parascheva din Năvodari a instituit contribuţia pentru pomelnic.

"Da, 25 de bani… Mai dă şi aşa la cei pe care îi vede mai neputincioşi şi mai bătrâni", a spus o femeie. 

Bucăţile de hârtie tipărite, cât un sfert de coală obişnuită, sunt vândute alături de lumânări şi alte obiecte religioase.

Alexandru Baran, reporter Digi24 Constanţa: "Trei astfel de pomelnice încap perfect pe o foaie de hârtie de tip A4, ceea ce înseamnă că această foaie costă 75 de bani. Un calcul simplu ne arată că un top cu 500 de foi, care la magazin costă 15 lei, la biserica din Năvodari se vinde cu 375 de lei. Rezultă un profit de 360 de lei pentru biserică."

Preotul spune că e o metodă de a strange bani pentru a întreţine lăcaşul de cult.

Vasile Vasile, preotul Bisericii Sfânta Parascheva: "Pentru a face un venit la biserică am făcut şi tipărite. Oamenii, ştiţi, reclamă cum spune românul, se ieftinesc la făină şi se scumpesc la tărâţe, pe când pentru a face o petrecere nu contează cât costă dar când e vorba să ajute biserica cu un bănuţ, că noi cu bănuţul ăla facem...Şi lumânările. De ce sunt mai scumpe la noi? Noi punem o contribuţie pentru biserică, în afară de costul lor."

Şi cum banii se adună pentru fiecare hârtie în parte, cei mai mulţi dintre credincioşi s-au obişnuit să vină cu acatistele pregătite.

"Eu de obicei de acasă am pomelnicele făcute şi vin aici şi le dau", a declarat o femeie. 

În restul bisericilor, oamenii lasă o sumă simbolică pentru citirea acatistelor, dar nu plătesc şi hârtia. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că decizia este doar a parohiei respective.

reporteri: Annabelle Borş, Anca Medrea

imagine: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri