Hipnoza în procesele penale. Victimele infracţiunilor şi martorii ar putea furniza informaţii anchetatorilor

Data publicării:
hipnoza 1

Doamna din imaginile de mai sus s-a lăsat hipnotizată din curiozitate. A vrut să afle ce se întâmplă când intră în acea stare şi ce poate afla un terapeut care construieşte un drum către mintea ei.

Aşezat pe un scaun, specialistul i-a spus să se destindă. Într-o linişte totală, a făcut-o să se concentreze asupra propriei persoane şi i-a indus starea de relaxare.

Experimentul a avut loc în cadrul unui workshop desfăşurat la Constanţa, în amfiteatrul Universităţii Ovidius. Scopul a fost acela de a informa studenţii de la Facultatea de Drept cu privire la o metodă a viitorului pentru obţinerea de informaţii cât mai complete în cazuri penale.

Procedeul este folosit cu succes în Statele Unite ale Americii, susţine președintele Asociației Române de Hipnoză.

În România, metoda este total necunoscută, însă Asociaţia luptă să o legalizeze pentru sistemul judiciar penal. Ea nu poate fi aplicată în cazul inculpaţilor, ci doar în cazul martorilor şi victimelor. Explicaţia este simplă, spune Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză: "O persoană care minte să se protejeze în stare de veghe va minţi mult mai bine în stare de transă".

Hipnoza nu înlocuieşte ancheta şi nici mărturia iniţială, dar este o piesă importantă de puzzle care scoate la suprafaţă detalii pe care martorul sau victima le-a rătacit în subconştient.

Una peste alta, pe cât de dorită, pe atât de controversată, hipnoza încă ramâne pentru mediul judiciar din România un subiect tabu.

reporter: Loredana Vesparu
opeator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri