Hotelierii vor să scape de afaceri. Piaţa imobiliară nu le este favorabilă 

Data publicării:
neptun piscina panoramic

În trecut perle ale litoralului românesc, staţiunile Neptun şi Olimp sunt pline de buruieni şi hoteluri în care nu s-a investit mai nimic. Afaceriştii care au cumpărat multe dintre hotelurile emblemă din aceste staţiuni le-au lăsat în aceeaşi stare în care le-au preluat, fără a face investiţii semnificative în refacerea lor.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Acest complex a fost a fost preluat în 2008 de un om de afaceri din Germania pentru 30 de milioane de euro. La 7 ani distanţă investitorul vrea să vândă cele trei hoteluri cu aceeaşi sumă cu care le-a cumpărat."

Iniţial, investitorul ar fi cerut chiar şi 60 de milioane de euro, adică dublul sumei pentru care a cumpărat unităţile de cazare. Dar piaţa imobiliară l-a împiedicat să realizeze o tranzacţie.

Marius Coman, agent imobiliar: "30 de milioane de euro e o sumă enormă pentru zilele noastre, având în vedere că probabil trebuie să pună încă atât ca să renoveze. Este fantastic de mult, nu va avea şanse să-l vândă prea curând."

Relu Căpraru, managerul unei agenţii de turism: "Consider că anumite hoteluri nici nu au fost cumpărate pentru a fi exploatate şi renovate şi a rămâne în exploatarea societăţii respective în turism, ci pentru a fi ca o speculă imobiliară."

Acelaşi scenariu şi în alte staţiuni care făceau cinste litoralului românesc: clădiri gri, buruieni şi senzaţia că zona este părăsită.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "5 kilometri spre sud, în staţiunea Cap Aurora, acelaşi om de afaceri mai scoate la vânzare un complex, de data aceasta, ceva mai ieftin: 5,2 milioane de euro."

Aceste cazuri nu sunt izolate. Zona de sud a litoralului este un adevărat cimitir de hoteluri vechi, nerecondiţionate, de care actualii proprietari vor să scape.

Relu Căpraru, managerul unui agenţii de turism: "Se constată că anumite hoteluri nu au beneficat nici măcar de intenţia de a fi puse în renovare."

Autorităţiile din domeniu susţin că au încercat să vină în sprijinul antreprenorilor.

Litoralul românesc are multe alte exemple de hoteluri care sunt scoase la mezat de oamenii de afaceri. În Venus, ansamblul de 206 de camere este listat la 5.5 milioane de euro, iar un hotelier din Eforie Nord încearcă să-şi vândă afacerea cu un un milion şi jumătate de euro.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri