Sari la conținut

Hoţii de sezon. În 30 de secunde turiştii pot rămâne fără bunuri

Acest minor a fost prins de jandarmi la scurt timp după ce a furat dintr-un autoturism lăsat într-o parcare din staţiunea Mamaia. A recunoscut că în aceeaşi zi a mai furat 400 de lei dintr-un camion.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Chiar dacă maşina dumneavoastră se află într-o parcare şi nu lipsiţi mai mult de două sau trei minute, poliţiştii vă sfătuiesc să nu lăsaţi niciodată geamurile întredeschise, sau obiecte care pot atrage atenţia hoţilor."

Scms. Carmen Şerbănescu, purtător de cuvânt IPJ Constanţa: "Am înregistrat 29 de furturi de pe plajă, 54 de furturi din autovehicule şi 24 de furturi din camerele de hotel."

Metodele folosite de hoţi sunt pe cât de ingenioase, pe atât de simple.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Cea mai rapidă metodă de a fura de pe plajă este cu ajutorul unui prosop. Astfel de obiecte lăsate nesupravegheate sunt mană cerească pentru hoţi. Ei scapă, intenţionat, prosopul, acoperind obiectul respectiv apoi se apleacă şi îl iau cu tot cu acest telefon mobil. Durează doar câteva secunde."

Camerele hotelurilor de 2 stele cad, de obicei, pradă hoţilor. Vizate sunt camerele de la parter şi de la primul etaj care au geamurile sau balcoanele deschise. Pe plajă, turiştii sunt mult mai atenţi şi nu-şi prea lasă bunurile nesupravegheate.

De la începutul anului şi până în prezent, pe litoral s-au înregistrat 107 cazuri de furt, cele mai multe dintre ele, din maşini. Potrivit Articolului 29 din Codul Penal, pedeapsa pentru furt calificat este închisoarea de la 2 la 7 ani.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea