În 8 luni, Pediatria ar putea fi renovată. Între timp, doctorii şi mamele se plâng de supraaglomerare şi, respectiv, mizeri

Data publicării:
pediatrie constanta

"Uite în ce hal suntem aici! Nici nu se mătură în cameră normal! nu se mătură, se dă cu mopul, se udă mopul, ca un fel de scutec, îl pune pe un lemn şi şterge mizeria", este mărturia unei femei internată cu pruncul său la Spitalul Judeţean Constanţa. 

Jumătate dintre saloanele secţiei de Pediatrie nu au fost renovate vreodată. Doar mici retuşuri au fost făcute de-a lugul timpului. Adică au fost schimbate ferestrele şi a fost adus acolo o parte din mobilier, reparate prizele şi în cazuri fericite, montată gresie.

Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, mamele şi copiii stau în acelaşi pat în saloane. Toate locurile sunt ocupate în permanenţă, iar urgenţele vin pe bandă rulantă.

"Este foarte aglomerat, pentru că noi când am venit nu aveam nici loc unde să ne internăm", a spus o altă femeie. 

Dr. Cristina Mihai, şeful secţiei de Pediatrie al SCJU Constanţa: "Foarte multe cazuri, adresabilitate foarte mare din partea judeţelor limitrofe, din ce în ce mai mult Tulcea, Ialomiţa, chiar şi Călăraşiul ne trimit. Am avut copii din Galaţi, din Brăila".

Conducerea spitalului a insistat la Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea renovării secţiei. 12 milioane de lei ar trebui să intre în curând în bugetul spitalului. Lucrările vor fi făcute de o firmă de construcţii care are contract cu spitalul, spune managerul spitalului.

Dănuţ Căpâţână, managerul SCJU Constanţa: "Constructorul ne-a spus că va realiza acest proiect cam în 8 luni de zile. Va trebui să înghesuim şi să găsim şi alte spaţii unde să putem să punem copiii, pentru că a face reparaţie capitală înseamnă să dăm totul afară."

Doctorii pediatri se plâng că sunt puţini şi că fac faţă greu tuturor cazurilor. În opinia lor vina cea mai mare pentru lipsa de cadre o are Ministerul Sănătăţii.

Dr. Cristina Mihai, şeful secţiei de Pediatrie al SCJU Constanţa: "S-a sistat problema supraspecializării şi atunci sigur că este greu ca să te ocupi de tot. Facultatea de Pediatrie ştiţi că nu mai este, în 1990 a fost ultima promoţie de pediatri şi este destul de greu să convingi un generalist să îmbrăţişeze această ramură care e o specialitate fosrte grea."

Secţia de pediatrie ar avea nevoie nu numai de medici ci şi de 30 de paturi în plus ca să funcţioneze cât de cât la parametri normali. Managerul unităţii sanitare spune că nu va renunţa însă la proiectul său de a construi un spital nou pentru copii. Acolo ar urma să funcţioneze secţiile Pediatrie, Neonatologie, Obstetrică şi Chirurgie Pediatrică.

reporter: Anca Medrea
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri