Sari la conținut

În pericol de dizolvare. Consiliul Local Constanţa nu s-a mai întrunit din 23 iunie 

Ultima şedinţă de Consiliu Local a avut loc pe data de 23 iunie şi, potrivit Legii, cel târziu pe 23 august consilierii locali ar fi fost obligaţi să fie convocaţi din nou, numai că acest lucru nu s-a întâmplat.

Alexandru Bajdechi iniţiatorul acţiunii de dizolvare a Consiliului Local Constanţa: "Consider că actualul Consiliu Local nu mai este unul funcţional, nu mai reprezintă actualii cetăţeni şi este cazul ca aleşii locali să se întparcă la popor, că vadă dacă mai beneficiază de acelaşi sprijin popular."

Ideea tânărului este împărtăşită şi de constănţeni.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că nu se pune problema dizolvării Consiliului i că următoarea şedinţă este deja stabilită pentru data de 28 august. Ei susţin că şedinţa poate fi convocată oricând luna aceasta.

Marcela Enache, secretarul Primăriei municipiului Constanţa:  "Legea spune că o dată pe lună. Şedinţa poate să o convoace domnul primar pe 1 ale lunii. Să zicem că a fost pe 23 iunie şedinţă. Putea, foarte bine, pe 1, 2, 3 iulie să convoace şedinaţ, sau pe 31 iulie."

Articolul 101 din Codul de procedură civilă o contrazice însă pe reprezentanta Primăriei Constanţa şi explică foarte clar cum se calculează termenele.

Gheorghe Dinu, avocat: "Acestea încep în ziua în care încep şi se termină în luna şi ziua corespunzătoare. Spre exemplu, să admitem că încep pe 23 iunie şi durează o lună, atunci, pe 23 iulie se împlineşte termenul. Dacă sunt 2 luni, atunci pe 23 august."

În Lege există şi o excepţie: Consiliul nu se poate dizolva în cazul în care primarul l-a convocat dar nu s-a întâlnit cvorumul, adică au lipsit de la şedinţă mai mult de jumătate dintre consilieri, dar excepţia nu se aplică şi în acest caz.

Tudorel Chesoi, consilier local: "E foarte curios. Nu cred că au existat motive speciale. Cred că aici este o scăpare a domnului primar care de regulă convoacă şedinţele CL. probabil că, luat de valul sezonului estival, a avut şi alte probleme şi a întârziat să convoace CL."

Cel mai probabil, primul termen la Tribunalul Constanţa în cererea de dizolvare a Consiliului Local va avea loc luna viitoare.

reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea