Sari la conținut

În valuri, după cruci. 20 de bărbaţi s-au aruncat în apa rece a mării 

Arhiepiscopul Tomisului a urcat pe o barcă gonflabilă a Forţelor Navale şi a aruncat din largul mării cele trei cruci sfinţite. Ca să suporte mai bine cele 5 grade ale apei, tinerii au îmbrăcat costume de neopren şi au înotat cât de repede au putut. Prima cruce a ajuns în mâna unui tânăr de 27 de ani, scafandru la o firmă privată

Alexandru Rusu, scafandru: "E primul an? E primul an, da. Te aşteptai să o iei? Mă aşteptam da. Ne-am pregătit mult ca să luăm. Cum a fost, a fost frig? A fost frig!"

Ceilalţi doi tineri, tot scafandri de meserie sunt, unul dintre ei la Forţele Navale. Credinţa, dar şi dorinţa de a păstra tradiţiile au fost principalele motivaţii care le-au dat forţa de a duce la capăt acest demers.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Marea este mărturie tuturor gândurilor şi faptelor noastre. Nădăjduim să fie marea prietene şi să-i ajute pe cei care călătoresc."

Aruncarea şi scoaterea crucii în apă semnifică intrarea şi ieşirea lui Isus Hristos din apele Iordanului, pe care le sfinţeşte cu propriul său trup.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna >