Sari la conținut

Îndrumător de spovedanie controversat. Chestionarul conţine sfaturi şi întrebări despre viaţa intimă

Femeile venite duminică la slujbă ne-au mărturisit, ruşinate, că părintele Florea a venit la ele acasă şi le-a dat un set de chestionare. 

Patru pagini unde erau trecute tot felul de întrebări şi sfaturi pentru spovedanie. Printre întrebări, spun credincioşii, au găsit şi câteva care i-au tulburat şi pe care ei nu le găsesc normale.

Preotul paroh îl apără pe părinte şi spune că acesta este nou la biserică şi că nu a dorit decât să îşi cunoască enoriaşii, motiv pentru care le-a dat acele chestionare care sunt menite să îi ajute pe credincioşii care vin la spovedanie să ştie ce ar trebui să spună.

Vasile Copacenco, preot paroh: "A şi împărţit nişte chestionare de spovedanie care nu au nimic mai neadevărat, decât sunt sustrase din cărţile noastre sfinte.  Ele sunt fireşti, sunt normale. La ce vă referiţi? Mă refer, probal, la relaţiile dintre bărbat şi femeie, probabil, nici nu ştiu, ş, dacă aveţi răbdare, vi se va înmâna şi un chestzionar din acesta, ca să vedeţi că nu este nimic nefiresc". 

Însă, odată sfârşită slujba, preotul Florea s-a făcut nevăzut, cu tot cu chestionare.

Discuţie reporter Digi 24- preot paroh:
„A spus că nu mai are, nu că nu v-ar da. Păi, dânsul când le-a xerocopiat le-a xerocopiat după cevea... Nu, da dânsul şi-a terminat sectorul de vizitat. Am înţeles, dar bănuiesc că are acea...pe calculator. Are, pe calculator, dar nu mai are acum. Vreţi să vă ducă acasă să...Păi nu, dar puteam să îi lăsăm o adresă de email şi să ni-l trimită pe mail. Lăsaţi, lăsaţi!".

Câteva ore mai târziu, emailul tot nu a venit, iar preotul paroh, contactat telefonic, ne-a spus că părintele Florea este plecat din localitate cu treburi şi că nu ajunge acasă decât seara.

Referitor la această practică a îndrumătoarelor pentru spovedanie, jurnalistul şi părintele Eugen Tănăsescu ne-a spus că acestea sunt normale şi sunt binecuvântate de un episcop, tocmai pentru a evita astfel de situaţii.

Eugen Tănăsescu, preot şi jurnalist: "În mod normal, biserica trebuie să le spună credincioşilor ce anume este păcat. Iar aceste perversiuni intime sunt păcate. Dar contează foarte mult tactul pastoral şi modul în care te exprimi. Dacă este un limbaj nepotrivit, eu personal, recomand diortosirea şi îndreptarea problemelor de limbaj pentru că altfel credincioşii chiar se pot sminti".

reporter: Poliana Căpitan
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea