Sari la conținut

 Istoria, retrăită la malul mării. Un festival antic se desfăşoară toata vara, în staţiunea Neptun

George Caramiciu are 17 ani, iar pe câmpul de luptă este gladiatorul care nu are nicio armură, nici scut, nici coif, dar este uşor şi rapid.

George Caramiciu, voluntar: Joc rolul gladiatorului Retiarius, gladiatorul cu plasă, trident şi un pumnal. Gladiatorii, majoritatea dintre ei, jucau roluri fantasy ca sa zic aşa.

A avut ocazia să participe la astfel de demonstraţii de istorie şi la Roma, unde a luptat ca un adevărat războinic.

George Caramiciu, voluntar: Acolo am rămas ultimul, ultimul luptător dintre toţi barbarii şi eu cred că am avut un sfărşit glorios, mi-a plăcut.

La festivalul antic din staţiunea Neptun nu luptă doar băieţii ci şi fetele.

Mihaela şi Irina au 17 ani. Ca să ofere publicului o luptă cât mai autentică se antrenează zilnic cel puţin patru ore.

Mihaela, voluntar: -Am fost o gladiatoare şi am interpretat-o pe Selena. -Ce înseamnă lupta voastră? -Totul porneşte de la încrederea reciprocă, iar apoi antrenamentul este cheia reuşitei.

Totul se întâmplă într-un decor special amenajat, iar luptătorii au costume croite în detaliu exact ca în perioada pe care o reprezintă.

Octavian Manu, organizator: -Cine vă face costumele, armele? -Noi le facem pe partea de daci, ce vedeţi este făcut totul de noi, pe partea de romani achiziţionăm cu precizare că la armurile de zale lucrăm şi noi.

Turiştii pot participa chiar ei la lupte, pot trage cu arcul sau pot participa la atelierul de ceramică pentru 10 lei. Festivalul antic se va încheia pe 31 august.

reporter: Luiza Nicolae
operator: Alexandru Brînzaru