Sari la conținut

Leagăne şi balansoare de 10 milioane de lei

Aşa arată acum locurile în care copii se joacă zi de zi. Periculoase pentru cei mici, leagănele şi balasoarele zac în nepăsare de zeci de ani. Câteva dintre ele, mai ales cele din marile parcuri, au mai fost reparate şi vopsite din când în când, însă cele dintre blocuri au rămas în paragină.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Majoritatea locurilor de joacă din Constanţa sunt într-o stare deplorabilă. Copiii sunt nevoiţi să se joace printre barele de fier ruginite şi buruienile de jumătate de metru."

Pentru a fugi de mizeria dintre blocuri, majoritatea mămicilor şi bunicilor îşi duc copiii şi nepoţii la joacă în parcurile mari, pe care însă le numeri pe degetele de la o mână.

"Sunt jalnice, s-au rupt, s-au stricat, mizerie multă, primul lucru pe care trebuie să-l facă e să cureţe şi după să facă ceva cu astea, sunt rupte!", spun oamenii.

O nouă faţă

Până acum, primăria din Constanţa a obţinut actele legate de locurile de joacă, inclusiv certificatele de urbanism, iar proiectanţii administraţiei au făcut deja primele schiţe ale toboganelor, leagănelor şi jocurilor pentru copii.

Leagănele şi jocurile vechi de aproape 20 de ani, vor fi schimbate cu unele noi cu design modern. (aici putem sa bagam pozele din documentul dat de primarie) După ce va fi consultat şi un proiectant desemnat prin licitaţie, se vor demara şi lucrările propriu-zise.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Două locuri de joacă vor fi construite de la zero în staţiunea Mamaia, pentru că, pe timpul verii, mulţi dintre turişti vin însoţiţi de copii."

Cristina Itoafă, şeful Serviciului Dotări Urbane din cadrul Primăriei Constanţa: "Spaţiul de joacă, de asemenea, va fi dotat cu cauciuc, cu un covor din cauciuc reciclat, în locul nisipului care va fi scos de pe fiecare locaţie şi care din punct de vedere igienic nu este indicat. De asemenea, locurile de joacă vor fi extinse. Este o sumă corectă, dacă stăm să ne raportăm la ea? Da, este o sumă foarte corectă."

Lucările care vor transforma locurile de joacă din Constanţa vor demara, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an, iar costurile vor fi suportate exclusiv din fonduri de la bugetul local.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru