Sari la conținut
News Alert

Management privat pentru staţiuni. Staţiunile din sudul litoralului ar putea fi primele administrate de firme private 

După modelul bulgarilor şi al turcilor, patronatele din turism spun că o firmă privată, care să administreze stațiunile de pe litoral, în parteneriat cu autorităţile locale, ar fi în beneficiul investitorilor şi al turiştilor. Mai mult, susţine preşedintele FPTR, acest lucru ar însemna eliminarea intervenţiei clasei politice în procesul de luare a deciiziilor privind investiţiile.

Mohammad Murad, preşedintele FPTR: "Adică, dacă primarul nu se înţelege cu Consiliul Judeţean sau cu Guvernul, ne afectează pe noi direct. Şi nu sunt bani, pentru, spaţii verzi, iluminat public, plaja şi multe altele, iar costul, atunci când vorbim de stat, este de cel puţin 3 ori mai mare ca la privat." 

Părerile sunt împărţite. Operatorii din domeniu care s-au obişnuit să cerară sprijin statului, nu sunt de acord cu iniţiativa federaţiei.

Gagi Cazan, managerul unui hotel de 5 stele Venus: "Cred că fără ajutorul administraţiei locale nu vom reuşi să facem prea multe. Iar dacă administraţia locală va avea şi suportul Guvernului, cu siguranţă, împreună, vom putea face lucruri măreţe."

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării: "Ar fi mult mai important, iată, ca şi în sudul litoralului, cu primăria din Mangalia să implementăm taxa de promovare. 7 staţiuni ar contribui astfel la crearea unui buget, care l-ar ajuta foarte mult pe primar. Bineînţeles ar ajuta investitorii din sudul litoralului să creeze proiecte de promovare, care ar ridica staţiunile."

Cristian Radu, primarul oraşului Mangalia: "Anul trecut, câţi bani aţi strâns din taxa pe staţiune? Foarte puţini bani, nu ne bazăm numai pe taxe, pentru că nu acesta trebuie să fie motorul, taxa pe staţiune, şi trebuie să lărgim baza impozabilă."

În schimb, ministrul Turismului spune că nu are habar de o astfel de propunere şi că el are o altă soluţie.

Florin Jianu, ministrul Turismului: "Un lucru pe care eu l-am propus şiu care a fost îmbrăţişat de către industrie a fost creearea unor clustere, aglomerări în care intră atât autorităţile publice, cât şi autorităţile private, în care intră universităţile, în care intră toţi actorii, aşa încât dezvoltarea să fie uniformă."

Dacă propunerea va fi acceptată și promovată, staţiunile din sudul litoralului, care sunt administrate de Consiliul Local Mangalia, ar putea fi primele din țară cu management privat.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Alex Şerbănescu

editor web: Anca Medrea