Mănăstirea ciulinilor de la Strunga

Data publicării:
manastirea strunga1

La o aruncatură de băţ de Dunăre, un sat uitat de lume este locul în care o mână de măicuţe a îmblânzit natura.

Marian Cioacă reporter Digi24 Constanţa: "Numele manăstirii Strunga este dat de satul care era amplasat în această vale, înconjurat de dealuri şi cu ieşire la balta Oltinei. De mai bine de 40 de ani localitatea a fost părăsită pentru că tinerii au plecat spre oraş iar bătrânii au trecut la ceve veşnice!"

Goniţi de condiţiile dure de trai şi de izolare, mai toţi loocalnicii din Strunga şi-au căutat norocul prin alte părţi. A rămas în urma doar vechea bisercuţă a satului, înălţată la începutul secolului al XIX-lea, din lut și nuiele. Pentru cp Dorogea era pe atunci sub stăpânire otomană, regulile spuneau că aşezămintele de cult creştine nu pot fi mai înalte decât un om călare. La începutul secolului 20, biserica a fost reclădită.

Maicuţa Emilia stareţă la mănăstirea Strunga: "La sfânta masa s-a găsit un pomelnic cu șase ctitori bulgari. Bulgarii au fost ctitorii acestei biserici"

Tot din acele vremuri se pastreaza 4 icoane pe lemn oi câteva straie bisericeoti.

Măicuţa Emilia stareţă la mănăstirea Strunga: "Este un veșmânt preoțesc și este foarte, foarte vechi. Datorită uzurii de care dă dovadă și aceasta bineînțeles ne duce cu gândul că au slujit acei prea cuvioși părinți ani îndelungați cu acest veșmânt după ce l-am văzut cred că are peste 100 de ani."

Renaşterea lăcaşului s-a produs în 2004, când înaltele feţe bisericeşti au decis să ctitoreaască în satul Strunga un schit de maici cu Hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Prima care s-a hotarât să ramâna în acest loc a fost maica Filareta, în prezent stareţa manastirii.

Maica Filareta: "M-am speriat de atâta ciudaţenie, de atâția ciulini și şerpii, pentru că aici este și zona lor. ++++ Mă rog la Bunul Dumnezeu și la Maica Domnului să mă facă să iubesc ciulinii ca pe cele mai frumoase flori iar șerpii ca pe cei mai buni prieteni și așa m-am întărit și am rămas pe aceste meleaguri."

În cei zece ani care au urmat, pe locul schitului modest s-a înal?at o biserica impunatoare, dar oi un complex care poate gazdui 100 de pelerini, într-un loc peste care se aoternuse de mult uitarea.

Maica Filareta: "Eu sunt o pacătoasă. Am rugat pe cei milostivi, am bătut la ușa celor milostivi împreună cu maicile și cu părintele, ca și Lazăr la masa bogatului, să ne ajute să ridicăm aceste lucrări. Întâi s-a început cu corpul de chilii."

Fiecare maicuţa de la manastirea Strunga are o poveste de viaţa cutremuratoare. Cele mai multe dintre ele au fost maritate în tinereţe, însa şi-au pierdut familiile. Altele şi-au crescut copiii, le-au facut un rost în viaţa, iar apoi s-au retras la Strunga pentru a-l slujii pe Dumnezeu.

Cea mai în vârsta are 82 de ani oi a ajuns la manastire în urma cu 9 ani.

Maica Ecaterina: "Viața la mănăstire este frumoasă. Să fim toate, să ne iubim, să trăim în frăție, să ne rugăm și avem o maica stareță foarte bună. Părintele este tinerel dar ne învață foarte multe."

Pentru a ajunge din Constanţa, la manasirea Strunga, pelerinii trebuie sa parcurga 125 de km, pâna în oraoul Baneasa, dupa care merg spre satul Razoare, unde ooseaua asfaltata se termina oi urmeaza un drum pietrut de 7 km la capatul caruia se afla Schitul.

reporter: Marian Cioacă

operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri