Sari la conținut
News Alert

Marea se retrage. Apa a a lăsat liberi până la 3 metri de nisip, în Mamaia

Cercetătorii monitorizează de câteva zile nivelul apei mării. Weekendul trecut, malurile erau inundate de apă. Atunci, vântul a bătut dinspre est. Acum, situația s-a schimbat radical.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Acum două zile toată această porțiune de plajă era acoperită de ape. Acum marea s-a retras, nu doar în matcă, ci cu aproape 2 metri față de linia inițială a țărmului."

Turiştii se bucură că au loc mai mult pe nisip: "A fost acum câteva zile furtună, apa ajunsese la primele șezlonguri și puține alge în apă. Văd că acum s-a mai curățat, apa a cam scăzut, se face plajă foarte bine."

Fenomenul de retragere a mării este cel mai vizibil în cazul plajelor cu pante mici.

Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABADL Constanța: "În sezonul cald, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral fac măsurători. În această perioadă vântul a suflat cu 3 m/s, astfel încât plajele se lățesc în continuare până la începutul sezonului rece."

În 2009, condițiile meteo extreme au dus la o retragere a mării cu 30 de metri, record absolut pentru Marea Neagră. Atunci, nivelul apei a scăzut cu aproape un metru. Situația acutală este în limitele normale. Specialiștii consideră acest fenomen unul normal și natural.

Simion Nicoalev, director INCDM „Grigore Antipa" Constanța: "A existat o ciclicitate, o modificare dinamică a direcției vântului și a intensității care a generat ridicări și coborâri succesive a nivelului mării. "

reporter: Paul Greavu

operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea