Medicamente anti HIV cu porţia. Bolnavii din judeţ fac 3-4 drumuri lunar, la Constanţa, pentru medicamente

Data publicării:
HIV SANGE

 

surda foto: ghidcabinet.ro

Daniel a luat virusul HIV după un contact sexual neprotejat, când era într-un voiaj, în Africa. A aflat că este bolnav abia după 4 ani, când şi-a făcut nişte analize obligatorii ca să plece în Spania, într-o altă călătorie pe mare.

"Tratamentul aici este total diferit, adică ca sistem, de cum era în Spania. În spania nu se punea problema. În Spania era o lună sigur! Aici nu. Aici văd că sunt probleme şi pentru o lună", spune Daniel.

Dacă lui Daniel îi este destul de uşor să se ducă o dată la 3- 4 zile să îşi ia medicamentele de la spitalul de boli infecţioase, pentru cei care locuiesc în judeţ acest lucru înseamnă o cheltuială în plus pe care nu şi-o permit.

Cristina: "Luna asta de exmplu, am venit de 3 ori ca să îmi dea şi nici acum nu are".

La cei 27 de ani, Alex nu reuşeşte să îşi găsească serviciu. Pe oriunde a umblat, patronii i-au cerut să declare dacă are sau vreo boală de sânge. Cum au aflat că e infectat, l-au refuzat. În aceeaşi situaţie este şi soţia lui, de asemenea, infectată.

Alex: "Mai ales eu, acuma, cu soţia suntem amândoi infectaţi şi trebuie să vină şi un copil acuma şi ne gândim că ea ca gravidă trebuie să ia alte terapii, alte pastile şi sunt mult mai scumpe şi m-a băgat în panică acuma".

Întreruperea tratamentului chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp generează o serie de alte probleme, spun specialiştii.

Angelica Mărgean, director executiv Asociaţia „Noi şi ceilalţi", Constanţa: "Înseamnă să se schimbe schema. Schema care este foarte costisitoare. S-a vorbit undeva între 18 şi 20 de milioane de lei pe lună pentru un beneficiar". 

Reprezentantul DSP spune însă că temerile bolnavilor sunt neîntemeiate.

Constantin Dina, director DSP Constanţa:  „Tot ce pot să vă spun este că pentru medicaţia anti HIV avem bani. E vorba de aproximativ 19 miliarde. Cel puţin până în ziua de astăzi, inclusiv în această zi aveau medicaţia antihiv acoperită". 

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică spune că nu a fost sesizat în legătură cu întârzierea medicamentelor pentru bolnavii HIV-SIDA.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri