Sari la conținut
News Alert

Microbuze şcolare periculoase. Maşinile sunt vechi de 12 ani, iar înăuntru plouă şi este curent

Una dintre cele două maşini de transport ale comunei Cobadin duce la şcoală elevii din satele Viişoara, Curcani, Conacu şi Negreşti. De 8 ani, Traian Balea o conduce fără pauză şi spune că este din ce în ce mai greu de întreţinut pentru că se strică des.

Traian Balea, şofer: "Trebuie s-o duc la revizie, pentru că transportăm copii, nu transportăm altceva. Şi e veche, are 12 ani."

Revizia ar costa peste 10.000 de lei.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Microbuzul tremură din toate încheieturile. Este curent şi, dacă afară plouă, plouă şi înăuntru. Aproape că nu există 2 luni, una după alta, în care ceva să nu se strice. Ultima vizită la mecanic a lăsat bugetul Primăriei mai sărac cu 28.000 de lei, adică aproape 6.300 de euro"

Pe lângă cei peste 400.000 de kilometri pe care îi are la bord , drumurile pline de gropi au contribuit la degradarea maşinilior care transportă elevii. Cele două microbuze fac 17 curse pe zi, adică mai bine de 400 de km.

Atât cei 240 de elevi, cât şi primarul comunei şi-ar dori un microbuz nou nouţ, dar toate solicitările făcute de administraţia locală au avut un răspuns negativ.

Cristian Telehoi, primar comuna Cobadin: "Anul acesta voiam să propunem, din bugetul pe 2015 al Consiliului Local Cobadin, achiziţionarea unui microbuz însă, în momentul în care am primit sumele care ne-au fost alocate pentru anul 2015, prin noua formulă de calcul a Ministerului Finanţelor, am concluzionat că nu putem achiziţiona microbuzul."

Cu 670.000 de lei, cât a primit de la Guvern pentru anul în curs, nu ar putea să cumpere o maşină pentru transportul elevilor care costă 130.000 de lei. Mult prea mult, în condiţiile în care cheltuielile pentru funcţionarea comunei se ridică la peste 2 milioane de lei pe an.

reporter: Oana Manoilă

operator: Cătălin Vârban