Milioane de conturi de pensii sunt goale. Vina este a angajatorilor care nu au virat banii la stat

Data publicării:
pensii

În acest moment pensia poate fi asigurată din trei surse. Prima sursă este pensia pe care o primim de la stat, după zeci de ani de contribuţie. Aceasta are o pondere din ce în ce mai mică, deoarece o parte din contribuţie este administrată de companiile private

Din salariul brut lunar, 10,5 procente se duc pentru pensie. Din aceşti bani, 4 puncte procentuale sunt administraţi de companiile de asigurări, sub formă de pensie obligatorie administrată privat, iar restul de stat.

Din 2008 de când s-a introdus acest sistem, ponderea administrată de companii a crescut de la an la an, şi va ajunge în 2016 la 6 procente.


În fondurile de pensii administrate privat sunt înscrişi 5,9 milioane de salariaţi, însă doar pentru 3,6 milioane se varsă lunar contribuţiile.

Pentru restul, angajatorii fie nu plătesc, fie întârzie virarea acestor dări, iar angajatul se poate trezi cu conturile de pensii goale.

Din punct de vedere al performantelor fondurile de pensii private obligatorii au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 11,4%. Adică, banii administraţi de aceste companii private au obţinut câştiguri ce acoperă cu doar câteva procente rata inflaţiei în toţi aceşti ani.


Cei care nu sunt mulţumiţi nici de pensia pe care o vor primi de la stat, nici de cea administrată de fondurile de pensii private, îşi pot face o pensie facultativă. Până acum, doar 300.000 de români au pensii facultative, majoritatea sub forma unor asigurări de viaţă.

Din aceştia însă, doar jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile. 45% din pensiile facultative sunt plătite de angajatori, care oferă aceste pensii ca măsuri de recompensă pentru salariaţi. Randamentul pensiilor facultative a fost unul mai mic. În ultimii 5 ani, câştigul este de doar 9,4%.

Scade ponderea pensiei de la stat

în prezent: 10,5% (contribuţia la pensie) din care 6,5% administrată de
stat / 4% administrată de fondurile de pensii
în 2016: 10,5% (contribuţia la pensie) din care 4,5% administrată de stat /
6% administrată de fondurile de pensii

Angajatorii nu virează banii pentru pensii

5,9 milioane de angajaţi
3,6 milioane salariaţi primesc contribuţiile lunar

Pensiile facultative, neatractive pentru români

300.000 români au pensii facultative
150.000 români îşi plătesc lunar contribuţiile

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri