Sari la conținut

Navă portugheză, însoţită de ruşi, în Marea Neagră. Fregata se îndrepta spre Portul Constanţa unde participă la un exerciţiu

sursa foto: facebook

Fregata Dom Francisco de Almeida a fost întâmpinată de o navă militară rusească, cu intenţia de intimidare dar şi de testare a reacţiei militarilor NATO.

Alberto Correia, comandantul grupării navale SNMG-1: Este un lucru normal pentru noi. Nu am considerat că este un comportament provocator al ruşilor. Nu ne-au deranajat cu nimic, nici noi nu i-am deranjat pe ei. Nu dorim să provocăm pe nimeni prin prezenţa noastră în Marea Neagră.

Comadantul fregatei Dom FRancisco de Almeida spune că vizita la Constanţa este una istorică.

Manuel Correia, comandantul fregatei "Dom Francisco de Almedia": Este pentru prima oară când o navă portugheză ajunge în Marea Neagră. Deci, este şi pentru noi o premieră să ne aflăm aici. Nici măcar Vasco da Gama nu a ajuns aici. Noi suntem primii portughezi care navighează în aceste ape şi care ajung, pe mare, în această frumoasă ţară a voastră

Dom Francisco de Almeida va participa, alături de 2.000 de soldaţi, 15 nave militare şi alte opt aeronave din tot atâtea state, la exercitiul multinaţional Sea Shield 15, a cărui temă este perfecţionarea tehnicilor de luptă şi apărare împotriva atacurilor submarine.

Fregata portugheză are o vechime de 20 de ani şi a fost achiziţionată de la flota Olandei. Este foarte bine dotată şi poate face faţă cu brio oricărui tip de atac.

Fernando Fonseca, ofiţer comunicare, fregata "Dom Francisco de Almeida": Pe partea dreaptă avem două lansatoare cu rachete tip harpon, folosite pentru lupta la suprafaţă, deci sunt rachete navă-navă

Exerciţiul multinaţional Shea Shield este organizat de Forţele Navale Române şi se va desfăşura în perioada 20-24 iulie.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban