Nave NATO în Portul Constanţa

Data publicării:
vicksburg

Un crucişător american şi alte nave de luptă NATO au acostat de dimineaţă în Portul Constanţa.

Militarii din România, Statele Unite, Italia, Canada, Germania şi Turcia participă în aceste zile la manevre în Marea Neagră. În weekend, militarii americani vor debarca şi vor merge la Costineşti, unde vor planta copaci în staţiune.

La începutul săptămânii viitoare, întreaga grupare se va întoarce pe mare pentru a continua acţiunile militare, la care vor participa şi fregata Mărăşeşti, două corvete, două nave purtătoare de rachete, precum şi aeronave militare româneşti.

Dotările navelor militare

Dintre navele străine, crucişătorul american a fost primul care a acostat în portul românesc de la Marea Neagră. Este nava amiral a grupării NATO. Rolul ei este de interceptare a liniilor de comunicație ale inamicului. La bord are un armament impresionant: două puncte de operare a mitrarierelor, opt seturi de rachete, şase tunuri şi două lansatoare de torpile.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "USS Vicksburg are la bord şi un elicopter de tip Seahawk. Acest aparat de zbor are trei torpile, peste 10 rachete şi mitraliere de ultimă generaţie."

Comanda crucişătorului şi a întregii grupări NATO este asigurată de contraamiralul Brad Williamson.

Brad Williamson, comandatul grupării SNMG 2: "În numele celor 1.400 de marinari şi a celor şase nave, care reprezintă şase naţiuni din Standing Nato Maritme Group 2, este, într-adevăr, onoarea mea să-i conduc în Constanţa, România. Acest tip de antrenament, în care lucrăm cu marinele militare aliate, ne permite în adevăratul sens al cuvântului să ne integrăm mai bine trupele."

Nava americană este ajutată în misiune de patru fregate din Canada, Turcia, Italia şi România. Sunt vapoare de război destinate mai ales serviciului de pază și de recunoaștere. În acelaşi timp sunt şi nave de escortă și de apărare împotriva submarinelor.

Armamentul de la bord este compus din: rachete, tunuri, instalaţii pentru lansarea torpilelor, sisteme radar, grenade reactive şi instalaţii de bruiaj pasiv.

Mario Giancarlo Lauria, comandantul fregatei ITS Alesio: "Acţionăm în Marea Mediterană şi acum suntem în Marea Neagră, ca să lucrăm împreună, să ne mărim capacităţiile, interoperabilitatea şi, cu siguranţă, ca să oferim sprijin."

Bogdan Vochiţu, comandantul fregatei Regina Maria: "Am reuşit să îndeplinim toate misiunile planificate, aşa că a fost foarte bine."

Alături de fregate şi de crucişătorul american se află şi o navă de alimentare din Germania. În această perioadă şi forţele navale ruseşti au programat exerciţii în Marea Neagră. Potrivit ofiţerilor NATO, vapoarele militare din Rusia s-au comportat normal.

Brad Williamson, comandatul grupării SNMG 2: "Au acţionat profesionist. Erau în aria noastră vizuală, dar în niciun moment nu am simţit au făcut ceva nesigur."

Lyle Hall, şeful echipajului de pe USS Vicksburg: "Nu au fost incidente în timpul tranzitului sau în timpul operaţiunilor din Marea Neagră. Tot ce am făcut a fost sub spectrul prevederilor internaţionale."

Flotila NATO va pleca la începutul săptămânii viitoare înapoi în largul Mării Negre, pentru a-şi continua manevrele militare. I se va alătura şi două corvete româneşti, nave de mic tonaj și cu mare mobilitate în acțiune. La bord au tunuri, torpile şi grenade reactive.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri