Sari la conținut

Nepăsarea este un obstacol de nedepăşit. Persoanele cu dizabilităţi au dificultăţi în Constanţa

 

Bordurile înalte şi rampele abrupte sunt doar câteva dintre obstacolele de care se lovesc, la Constanţa, persoanele aflate într-un scaun cu rotile. Unul dintre ei este Ion Gembăşeanu, care a ajuns infirm în urma unui accident rutier.

Ion Gembăşeanu: "Sunt de 40 de ani în scaunul cu rotile, anumite obstacole le depăşesc, având o anumite experienţă, dar cei care, Doamne fereşte, de mâine trebuie să folosească un asemenea scaun, nu o să poată."

Pentru a trage un semnal de alarmă, persoanele cu dizabilităţi i-au invitat pe cei fără probleme să se pună în locul lor, în scaunul cu rotile.

Victor Maxim, voluntar: "E un sentiment unic, un sentiment ciudat să te afli în fotoliul rulant. Acum sunt doar un amator, dar nu mi-aş dori ca în Constanţa să fiu nevoit să merg cu fotoliul rulant."

Ioan Potecaş, voluntar: "E păcat, că majoritatea au avut parte de accidente, au avut parte de diferite întâmplări nefericite, care i-au adus în stadiul acesta şi trebuiesc ajutaţi. Şi priviţi cu înţelegere şi nu cu milă.

La acţiune a participat şi un belgian stabilit la Constanţa.

Ilaji Iraitak, cetăţean belgian: "Condicion bun, trotuar echilibrat, şosea-nivel-trotuar. Şi aici cum vi se pare? Aici ai văzut şi tu cum e. Înalt. Şi nici tu cu picior nu poţi."

Organizatorii speră că experimentul va fi urmat şi de o reacţie din partea autortiăţilor, dar şi a oamenilor obişnuiţi.

Raluca Oancea, organizator: "Să vadă şi un alt unghi de vedere asupra vieţii, poate, dar să observe că, chiar dacă stă pe scaun, este aceeaşi persoană."

Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Eliminării Tuturor Formelor de Discriminare.

reporter: Paul Greavu

operator: Alexandru Brînzaru