O amforă din adâncuri. Vasul ceramic este "Exponatul lunii" la Muzeul de Istorie

Data publicării:
AMFORA

Cel mai probabil, amfora provine dintr-o corabie scufundată, care transporta ulei de măsline între estul şi vestul Europei, prin Marea Neagră, la mijlocul mileniului I.

Tiberiu Potârniche, muzeograf: "Este posibil ca respectivul naufragiu să se fi produs în momentul în care corabia se îndrepta către zona noastră - Callatis, Tomis sau Histria."

Amfora, a fost descoperită la finele anului trecut de un robot subacvatic, care explora Marea Neagră. A fost scoasă la suprafaţă, cu grijă, şi studiată de arheologi. Va fi sta în centrul expoziţiei de la Muzeului de Istorie până la sfârşitul lunii aprilie. Pentru luna mai, vizitatorilor le este promisă o nouă surpriză.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: "Pregătim, tot aşa, o descoperire mai puţin cunoscută, un tezaur de piese din bronz, vechi de peste 3000 de ani."

Astfel de evenimente expoziţionale lunare au loc în multe dintre marile muzee occidentale şi, în ultimii ani, au început să fie organizate şi în România.

reporter: Adrian Herța
operator: Victor Niță 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri