O mie de pelerini la Niculiţel. Credincioşii s-au rugat la moaştele celor patru martiri

Data publicării:
PELERINAJ NICU

Mărioara Andrei a străbătut peste 140 de kilometri, de la Constanţa la Niculiţel. Spune că vine aici aproape în fiecare an să se roage la sfinţii dobrogeni descoperiţi printr-un miracol.

Mărioara Andrei, pelerin: "Pentru ce vă rugaţi? În primul rând, pentru iertarea de păcate, că nu e om fără de păcat. Apoi, pentru cei dragi ai noştri, pentru mai bine."

Cei aproximativ o mie de credincioşi care au asistat la slujbă au stat mai bine de patru ore în soare. Această doamnă însă nu a rezistat. Este cardiacă. Nu a mâncat nimic dimineaţă şi nu a băut apă. A leşinat şi a avut nevoie de ajutor medical. Ca toţi credincioşii, a venit la mormântul care adăpostea osemintele celor patru sfinţi.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În anul 1971, o ploaie torenţială a scos la iveală o construcţie ciudată, din piatră, acoperită cu un fel de cupolă. Crezând că au dat peste o comoară, localnicii au spart cupola, moment în care toate visele lor s-au năruit. NU erau bani de aur, ci rămăşinţe umane."

După un timp, specialiştii au descoperit, într-un nivel inferior, alte două rămăşiţe umane care, ulterior, s-au pierdut.

Prea Sfinţitul Visarion, Episcopul Tulcei: "Au fost duse la Institutul Naţional de Antropologie şi acolo au rămas. Am făcut încercări de a le aduce înapoi, dar învercările au fost zadarnice pentru că s-au pierdut acolo."

Nicolae Felix, preot: "În interiorul bazilicii au fost descoperite urne funerare, fără a se cunoaşte obiecte de cult."

Pentru a fi protejate, în 1973, osemintele au fost mutate.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "De teama comuniştilor, care nu ar fi înţeles importanţa acestor moaşte, preoţii au decis să le aducă pentru păstrare aici în biserica Mănăstirii Cocoş. În fiecare an, moaştele sunt purtate în procesiune, la vechea bazilică, aflată la 6 km depărtare."

Martiriul datează, cel mai probabil din secolul al IV-lea. Cei patru sfinţi cunoscuţi sunt prăznuiţi, în fiecare an, pe data de 4 iunie, zi în care au fost omorâţi de romani, la doar 15 kilometri de Niculiţel. În prezent, se lucrează la reconsolidarea şi reamenajarea basilicii.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri