Operaţie live, la Constanţa. Intervenţia chirurgicală a unui bărbat de 177 de kilograme a fost urmarită, în direct, de medicii din mai multe judeţe

Data publicării:
operatie medici

Operaţia a putut fi urmărită, în direct, de zeci de medici din ţară ce participă la un workshop despre sutura mecanică. Medicii au putut să şi comunice cu echipa chirurgicală.

Înainte de a intra în sală, Marius, pacientul operat astăzi, ne-a declarat că nu are emoţii. Medicii i-au explicat ce presupune operaţia, singura şansă pentru ca tânărul să poată pierde în greutate.

"Am depăşit o anumită greutate, am 170 şi ceva de kilograme şi am tendinţa să pun şi mai mult. Asta îmi poate pune şi viaţa în pericol", ne-a mărturisit bărbatul.

Operaţii delicate

Pentru această intervenţie au fost mobilizaţi medici din mai multe specialităţi, mai ales că pacinetul suferă şi de alte afecţiuni ca urmare a obezităţii.

"A fost investigat şi a făcut o serie de analize şi consulturi de specialitate la diferiţi medici şi mă refer aici că suntem o echipă întreagă de chirurgie bariatrică: medicul diabetolog şi de nutriţie, endocrinolog, cardiolog, pneumolog, gastroenterolog şi aşa mai departe", a spus Răzvan Popescu, medic chirurg SCJU Constanţa.

Operaţia fără bisturiu a constat în reducerea stomacului pacientului cu până la 80%. În plus, medicii chirurgi nu s-au mai folosit de aţa chirurgicală obişnuită pentru a coase stomacul, ci au utilizat o tehnică ce presupune prinderea organului în cleme. Alţi cinci pacienţi care suferă de cancer la stomac vor fi operaţi prin aceeaşi metodă.

"Operaţiile nu sunt deloc uşoare, dar sunt uşurate de folosirea acestor dispozitive care sunt prezentate. De ce? Pentru că scurtează, pe de o parte, intervenţia chirurgicală. Pe de altă parte, creşte calitatea gestului chirurgical", a declarat Octavian Unc, medic şef Clinica de Chirurgie a SCJU Constanţa.

În străinătate, suturile mecanice au devenit rutină pentru medicii de-acolo. În spitalul de la malul mării însă, ele sunt o rariratate.

Bugetul mic nu le permite doctorilor să cumpere truse speciale pentru intervenţiile chirurgicale. Cele şase operaţii care au loc la Spitalul de Urgenţă sunt posibile datorită unor sponsori care vor pune la dispoziţia medicilor trusele de care au nevoie.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri