Operaţiile complicate pe cord, sistate. 30 de bolnavi aşteaptă să fie operaţi la Clinica de Cardiologie Vasculară a SCJ

Data publicării:
sala operatie

Aurica Budeanu este una dintre pacientele aflate pe lista de aşteptare pentru operaţie. A fost internată la începutul săptămânii, pentru că afecţiunea de care suferă îi poate pune viaţa în pericol.

Acum i se fac analize medicale pentru ca specialiştii să vadă cât de gravă este starea ei şi dacă medicii din clinica de la Constanţa o pot opera sau dacă trebuie să plece la Bucureşti.

Aurica Budeanu, pacient: "Aici ne mai cunoaşte, cât de cât, medicul, o asistentă...La Bucureşti e mai greu dar, dacă e cazul, ajungem şi la Bucureşti."

Din decembrie anul trecut, medicul principal, Marius Militaru şi anesteziştii Nicoleta şi Dorin Arhire se află în arest la domiciliu. Ei sunt acuzaţi că ar fi cerut bani în schimbul efectuării unei operaţii.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Vieţile a 96 de pacienţi cu afecţiuni grave ale inimii au fost salvate, anul trecut, exact în această sală de operaţie. Acum, chirurgii nu mai pot efectua intervenţiile complicate pe cord. Ei pot doar să opereze pe vasele de sânge."

În acest moment, clinica funcţionează în regim de avarie.

Dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa: "Acum, a rămas un singur medic care nu poate efectua de unul singur operaţii pe cord. Şi atunci, suntem nevoiţi să evacuăm bolnavii la Bucureşti cu toate riscurile şi cu tot disconfortul acestui transfer."

Dr. Viorel Pop, chirurg cardiovascular, SCJU Constanţa: "Facem toate intervenţiile care ţin de chirurgia vasculară, revascularizări de artere periferice sau artere viscelare, mai puţin aortă toracică şi nu facem intervenţii programate pe cord. De ce? Pentru că nu avem un anestezist de specialitate."

Managerul spitalului încearcă să găsească medici din alte centre din ţară care să facă aici operaţii pe inimă. Dacă situaţia nu se mai rezolva curând, judeţul nostru riscă să fie exclus din Programul Naţional de Chirurgie Cardiovasculară.

Dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa: "E foarte greu, după aia, de reintrat, cel puţin anul acesta. Nu ştiu ce se va întâmpla. Probabil că, la un moment dat, dr. Militaru se va întoarce la muncă dar, dacă noi am ieşit din program, nu vom mai avea cu ce să lucrăm."

Materialele sanitare şi medicaţia pentru o operaţie pe inimă pot costa până la 30.000 de lei. Pentru clinicile incluse în programul naţional de chirurgie cardiovasculară, cheltuielile sunt decontate de Ministerul Sănătăţii; altfel, ar trebui suportate de pacienţi.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri