Pâinea neagră, fără coloranţi. Brutarii vor putea folosi doar caramel ca ingredient în aluatul de pâine

Data publicării:
paine

sursa foto: agrostandard.ro

Un român mănâncă în fiecare an 97 de kilograme de pâine, arată studiile. Suntem astfel fruntaşi în topul consumatorilor de pâine din Uniunea Europeană.

Însă dincolo de cantitate, inspectorii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor spun că multe dintre produse sunt de o calitate îndoielnică. Brutarii spun că pâinea neagră e fapt albă şi amestecată cu cacao, de exemplu.


Multe din sortimentele de paine de la raft contin coloranti si aditivi alimentari care ii dau un aspect mai frumos si ii cresc termenul de valabilitate

De la mijlocul lunii, coloraţii, cu excepţia caramelului nu vor mai putea fi folosiţi în reţetele brutăriilor.

Bogdan Nica, preşedinte ANPC: "In urma unor constatari pe care le-am facut, am gasit prezenta unor coloranti, care induc perceptia unui produs de panificatie de calitate superior, paine graham, neagra,bio si de fapt e franzela alba cu colorant. Culoarea trebuie sa fie data de calitatea produselor intermediare care intra in aluat".

Şi pentru că făină neagră nu se regăseşte în compoziţia pâinii, valoarea nutritivă este foarte scăzută. În alte cazuri, produsele de panificaţie conţin mulţi aditivi.

Pot provoca afecţiuni grave doar dacă sunt consumaţi în cantităţi mari, atrag atenţia specialiştii. Aşa cum este cazul proprionatului de calciu, adică E282.

Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare: "Se pune impotriva mucegairii painii, mucegaiurile sunt cele mai intalnite microrganisme, care pot sa altereze paine, mucegaiurile duc si la micotoxine, care sunt periculoase, chiar cancerigene".

O dată cu noile norme, vânzătorii nu vor mai fi obligaţi să aibă rafturi de anumite dimensiuni pe care să aşeze pâinea.

Măsurile ar putea intra în vigoare pe 15 ianuarie, după ce ordinul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului va fi publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri