Sari la conținut

Patru cartiere din Constanţa nu au avut apă timp de 13 ore

Conducta a cedat aseară, în jurul orei 19.00. În 15 minute, apa care a ţâşnit din magistrală a inundat mai multe străzi din cartierul IC Brătianu, dar şi varianta de ocolire a oraşului.

"Din conducta spartă a curs atât de multă apă încât aceste două rezervoare, folosite pentru stocarea produselor petroliere, care erau îngropate în această zonă, au fost pur şi simplu scoase din pământ", a spus Poliana Căpitan, reporterDigi24 Constanţa.

Cum presiunea pe conducta avariată a scăzut, oamenii din zonă s-au trezit fără apă la robinet. Fără să ştie ce s-a întâmplat, au sunat continuu la compania de apă. Nu mai puţin de 200 de apeluri telefonice au înroşit liniile dispeceratului de urgenţă.

Reprezentanţii societăţii de apă spun că de vină pentru avaria produsă pe magistrală este firma care construieşte în această zonă o benzinărie deşi nu avea avizul necesar de la RAJA. Deşi, în ultimele trei săptămâni constructorul a fost somat în mai multe rânduri să realizeze un proiect care să prevadă şi lucrări de protecţie a conductei, acesta a făcut tot ce l-a tăiat capul, spune directorul societăţii de apă.

"Pe data de 8 li s-a trimis notificare prin executorul judecătoresc pentru a stopa imediat lucrările. Cu o nonşalanţă vecină cu inconştienţa au trecut şi de această notificare prin executorul judecătoresc, astfel încât, pe data de 9, societatea RAJA a notificat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a interveni şi a-şi face datoria. După cum vedeţi au trecut 12 zile şi şi-au făcut datoria, între ghilimele!", susţine Felix Stroe, directorul general SC RAJA SA Constanţa.

Locuitorii cartierelor afectate spun că de când conducta a cedat, nimeni nu i-a anunţat de ce nu au apă la robinet.

"În urma avariei peste 5400 de metri cubi de apă au fost pierduţi, iar reprezentanţii RAJA spun că valoarea totală a lucrărilor de reparaţie este de 800. 000 de lei", a spus Anamaria Stoica, reporter Digi24 Constanţa.

Conducerea regiei de apă spune că va face plângere penală împotriva firmei de construcţii care a executat lucrările în zonă.

Contactat telefonic, directorul firmei care a executat săpăturile nu a dorit să comenteze situaţia, precizând doar că atunci când s-a produs incidentul angajaţii lui nu lucrau în zonă.

reporteri: Poliana Căpitan, Anamaria Stoica
opreratori: Alex Şerbănescu, Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă