Sari la conținut
News Alert

Paul Andreescu, victima torționarului Istrate. Președintele AFDPR Constanța a fost bătut timp de 2 ani, la Gherla

 

Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România: "Primeai 25 de lovituri la fund după ce ți se aplica un cearceaf ud ca să nu țâșnească sângele, sau la tălpi sau la palme sau combinat, o parte la palme, o parte la fund, o parte la tălpi. Cine la aplica? Le aplicau ei, chiar Istrate".

Paul Andreescu a îndurat torturile şi a supravieţuit. Alţi colegi de celulă au sfârşit sub ploaia de lovituri nemiloase.

Octavian Bjoza, fost deținut politic la Gherla: "Bătăile lui istrate n-au fost oricum: cu ciocanul la tălpi, cu bâta , cu o potcoavă de cal, cu un picior de scaun."

Constantin Istrate, torţionar:  „Dar nu cu ciocanu, că am folosit ciocanul, ci am folosit un levier... Nu aveam ciomege, era interzis în puşcărie orice formă de contondent."

Constantin Istrate era cel care ținea legătura cu servicile secrete de atunci, el dădea mai departe informații despre deținuții politici de la Gherla, dar și despre cei care lucrau în sistem. Cercetătorii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îi atribuie Constantin Istrate nu mai puțin de 217 crime.

Constantin Istrate, torţionar: "Parte din ele dintre ele sunt reale, în cea mai mare parte sunt aşa, înscenări".

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut Parchetului General începerea urmăririi penale împotriva lui Constantin Istrate pentru crime împotriva umanității.


reporter: Marieta Iorga
operator: Cristian Caciauna 

editor web: Anca Medrea