Perla ruginită a litoralului românesc

Data publicării:
paragina

Nu există cotlon în care să nu vezi vreo dărâmătură ascunsă după un gard viu neîngrijit iar pe străzi şi pe plaje sunt turişti cât să-i numeri pe degete.

Au rămas acum numai buruieni şi scheletul unei construcţii şubrede. Plaja, năpădită de bălării mai este frecventată doar de nudişti care spun că pentru beneficiile resurselor de aici îndură mirosurile şi mizeria.

Potrivit estimărilor, circa 150 de hoteluri sunt lăsate în paragină. Şi asta din cauza privatizărilor defectuoase ce au avut loc imediat după revoluţie. Altele, din cauza patronilor care nu au avut o gândire strategică pe termen lung iar celelalte au fost preluate chiar în pragul crizei financiare şi oamenii de afaceri nu au mai avut cum să le menţină funcţionale.

"Criza asta naţională, europeană de altfel, şi poate o lipsă de prioritate în bugetul businessului pe care îl au proprietarii, fac ca aceste unităţi să rămână în urmă şi să nu fie puse în valoare." declară Dumitru Filip, vicepreşedinte Asoc. Patronală Neptun-Olimp

Nu este plăcut ochiului să vezi adevărate focare de infecţie ce se ascund după clădirile opulente dar:

"Clădirile abandonate ar trebui ori vândute, ori făcut ceva cu ele, ori dacă nu, forţat, să intre într-o asociere, aşa cum s-a făcut şi în alte staţiuni din întreaga lume, încât acestea să poată fi readuse în circuitul turistic." declară Cristian Bărhălescu, consultant turism

Primarul oraşului Mangalia are însă alte planuri pentru cei care s-au apucat de construit şi au lăsat lucrurile neterminate.

"Vom fi obligaţi să-i sancţionăm, repet sancţiunile nu sunt foarte mici. Până la cât ajung? Până la 100.000 de lei. Dar putem să-i sancţionăm lunar, săptămânal." declară Cristian Radu, primar Mangalia

Toate aceste ruine sunt şi un pericol pentru cei care se apropie de ele. Bucăţi din cărămida se desprind şi pot oricând să rănească vreun trecător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri