Sari la conținut

Plajele fără salvamari. Guvernul nu mai dă bani pentru salariile salvatorilor 

Consiliul Judeţean a solicitat deja bani de la Ministerul de Finante si de la cancelaria primului-ministru, însă, deocamdată, fără succes.

Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa: "Suntem în aer. Dacă până acum a fost finanţat din rezerva bugetara a Guvernului României acum am fost înştijţaţi că nu mai există finaţare şi că trebuie să asigure fiecare administraţie, UAT din fondurile proprii. Serviciul Salvamar a costat în ulitimii ani 4 milioane de lei pe tot litoralul judeţului Constanţa."

Primăria, la rândul ei, susţine că în bugetul de anul acesta nu sunt alocaţi pentru salvatori.

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa: "E nefiresc să plătim noi şi nu cred că este legal să plătim de la autoritatea locală atâta timp cât nu administrăm noi plajele."

Mai mult decât atât sunt autorități locale care refuză să plătească aceste servicii din bugetul local pe motiv că plajele nu sunt în administrarea lor.

Florin Chelaru, viceprimarul oraşului Năvodari: "Noi consiederm ca aceste venituri să vină de la cei care utilizează aceste plaje şi nu de la UAT şi anume Apele Române, respectiv persoanele fizice sau juridice care închiriează , care se folosesc de aceste plaje, care câştigă bani din aceste palje."

La rândul lor turiștii și localnicii nu concep ideea ca pe plaje să nu existe serviciu de prim/ajutor și salvamar.

"Unde s-au pomenit plaje fără salvamari, unde s-a mai pomenit munte fără salvamontist? Important este să găsească cât mai repede banii pentru ca s-ar putea să se încalzească şi să fie nevoie de ei.", spun oamenii.

Reprezentantii salvamarilor spun că nu este o noutatea că nu se găsesc bani pentru astfel de servicii şi că în fiecare an au fost probeleme cu plata salariilor.

Gabriel Culea, şeful Salvamarilor din Mamaia: "Încercăm prin sprijinul dvs. un apel către cei abilitaţi pentru că nu se poate fără Serviciul de Salvamar. În fiecare an se salvează foarte multe vieți."

Numai în stațiunea Mamaia acționează aproape 100 de salvamari dotați cu ambarcațiuni de intervenție. Cei mai mulți sunt studenți, elevi , sportivi de performanță.

reproter: Anca Medrea, Marieta Iorga
operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea