Sari la conținut

Pleacă 800, vin 1.300!. Militarii americani au închis "Black Sea Rotational Force" 

Festivităţile de predare şi preluare a comandei au debutat cu intonarea imnurilor celor două ţări partenere - România şi Stele Unite ale Americii.

Misiunile încheiate în cadrul Balck Sea Rotational Force 14.2 s-au desfăşurat în zona Mării Negre, în Balcani şi regiunea Caucazului. Au avut loc 13 exerciţii ample şi 50 de aplicaţii militare pentru dezvoltarea abilităţilor, la care au participat soldați din 20 de ţări.

Lt.col. Trevor Hall, fost comandant BSRF 14.2:  "Au fost o experienţă foarte bună pentru militarii şi puşcaşii marini americani misiunile pe care le-au avut alături de partenerii noştri NATO şi de aliaţi. Au împărtăşit tehnici noi de luptă, au învăţat puţin din cultura fiecăruia şi au pus la punct modul în care vom colabora pe viitor."

Batalionul al doilea al Marinei Militare Americane va desfăşura o mare parte din exerciţiile BRSF, iarna. Militarii spun că nu se tem de condiţiile meteo deşi au auzit că iernile, la mare, sunt destul de friguroase.

Lt.col. Joel Schmidt, comandant BSRF 14.3: "Militarii sunt antrenaţi să reziste la vreme friguroasă. Am avut, recent, operaţiuni în munţi, la înălţimi mari şi în Norvegia aşa că abia aşteptăm iarna."

Col. Doru Apăfăian, co-director român al BSRF 14.3: "S-a înregistrat un progres, atât din partea participării echipajului american, cât şi din partea participării noastre. Începând din acest an şi în luna iulie, am participat la exerciţii în afara teritoriului naţional în cadrul acestei iniţiative."

Exercițiile se desfăşoară pe module de instruire la care participă şi militarii români din Brigăzile 2 și 61 Vânători de Munte, Brigăzile 9 și 81 Mecanizată, infanteriști marini din Forțele Navale, precum şi forţe de peste graniţele ţării

reporter: Oana Manoilă

operator: Cătălin Vârban 

editor web: Anca Medrea