Poveştile Catedralei din Constanţa. Este primul lăcaş ortodox ridicat după căderea Imperiului Otoman

Data publicării:
catedrala-petru-pavel-constanta

Centrul vechi al Constanţei e dominat de un lăcaş de cult care se ridică semeţ peste restul clădirilor: Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Lăcaşul are o poveste interesantă - deşi construcţia edificiului a fost finalizată în 1885, sfinţirea s-a făcut abia după un deceniu. Motivul? Picturile din interiorul lăcaşului.

Benedict Georgescu călugăr: "Primul pictor care a realizat pictura din interiorul catedralei a reprezentat în iconografie personalități marcante ale orașului Constanța fapt ce l-a deranjat pe Preasfințitul Partenie Clinceni al Dunării de jos. Acesta a făcut un memoriu la Sfântul Sinod și la Ministerul Culturii și Cultelor și a fost o anchetă destul de scandaloasă."

Înalta faţă bisericească a avut câştig de cauză - chipurile ctitorilor au fost înlocuite cu cele ale sfinţilor.

Mihai Petre istoric: "Poate că așa a fost mai bine, pictura de atunci să nu fie aprobată de înaltele fețe bisericești care știau foarte bine ce făceau pentru că astăzi este și un loc de atracție pentru turiști pictura în sine și nu numai catedrala."

In prezent controversata pictură nu mai există, pentru că altarul a fost distrus complet de bombardamenetele din al Doilea Război Mondial. Şi acel moment are o poveste interesantă.

Benedict Georgescu călugăr: "Această icoana este făcătoare de minuni pentru că, în noaptea bombardamentului din 1941, locuitorii Constantei credincioșii spuneau că icoana statea în fața sfântului altar la închinare. În dimineața după bombardament icoana a fost găsită la ușa bisericii, în perfectă stare."

Icoana de Prodromiţa a fost adusă de la schitul românesc din Muntele Athos. Iniţial a poposit în Mănăstirea Durău din judeţul Neamţ însă în urma unui vis a celui care conducea destinele enoriaşilor de la malul mării, icoana a fost îmbrăcată în argint şi trimisă la Constanţa.

Părintele Paisie: "I s-a spus de către o voce cereasca că icoana va fi găsită la o întinde mare de apă iar o întidere mare de apă mai mare ca Dunărea este însăși Marea Neagră."

După căderea comunismului şi reactivarea Arhiepiscopiei Tomisului, edificiul devine Catedrală Arhiepiscopală, iar din 2002 a primit hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. De atunci, slujbele sunt oficiate de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, de călugari care locuiesc in Palatul Arhiepiscopal aflat lângă catedrală.

ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului: "Catedrala este biserica mamă a oricărui oraş și sunt bucuros că în acest ținut unde a propovăduit sfântul Apostol Andrei avem această catedrală acum destul de neîncăpătoare."

Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Cosntanţa adăposteşte şi moaştele a trei sfinţi.

Benedict Georgescu călugăr: "Moaștele sfântului Pantelimon care au fost aduse în anul 1935 din Orientul apropiat de Gheorghe Dumitrescu slujitor al capitalei. Moaștele sfinților Epitet și Astion care au fost descoperite în cetatea Halmyris de înalt Preasfințitul Părinte Teodosie și sunt aduse spre închinare"

reporter: Marian Cioacă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri