Sari la conținut

Primele declaraţii ale martorilor. N. Constantinescu a avut un nou termen la Tribunalul Constanţa

Nicuşor Constantinescu a ajuns la Tribunalul Constanţa în jurul orei zece. Preşedintele suspendat al CJ Constanţa s-a declarat nemulţumit de modalitatea în care este anchetat.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC: "În ianuarie şi până acum am fost în faţa instanţelor de 47 de ori. Rep: Spuneaţi la un moment dat că aţi depus şi plângere. NC: Am depus plângere însă în România din păcate plângerile împotriva procurorilor nu sunt urmate de o cercetare a abuzurilor acestora. Asta este situaţia. Nu există o lege a răspunderii magistraţilor, stă de 10 ani blocată în Parlament de fostul preşedinte sper să intre în vigoare şi să răspundă pentru toate abuzurile pe care le fac faţă de toţi cetăţenii României."

În faţa magistraţilor au fost citaţi şi trei angajați ai Centrului Militar Zonal, instituție care s-a constituit ca parte civilă în dosar.

"În 2009, asigurarea materială a avut de suferit la Centrul Militar Zonal. Asigurarea se face de Consiliul Judeţean Constanţa. Am început să nu mai primim fondurile necesare şi ne-am descurcat cu mijloace proprii. De exemplu, deplasările în teren s-au făcut cu maşini proprii", a declarat unul dintre martori.

"În 2010, serviciul de pază privat a fost sistat şi atunci am făcut un serviciu de pază cu tot personalul civil pe care îl aveam la dispoziţie. Avem de păzit documente clasificate şi armament individual de luptă şi muniţie în vederea unei mobilizări", a spus alt martor.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC: "Aleşii locali şi primarii, consilierii locali sau municipali, preşedinţii sunt supuşi legii contenciosului admiistrativ adică nu faptelor penale, adică nu tâlhăriilor, crimelor şi violurilor. Sunt două lucruri diferite: a face programe, a le vota în consiliile locale sau judeţene faţă de a da cu toporul în cap cuiva."

Nicusor Constantinescu este acuzat că nu a asigurat reparaţiile sediului Centrului Militar Zonal, piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotare şi că a paralizat liniile de comunicaţii ale unităţii militare.

reporter: Annabelle Borş

imagine: Cristian Caciauna