Primul caz de trichineloză la porc. Un localnic şi-a dus porcul sacrificat la veterinar şi a aflat că animalul e bolnav

Data publicării:
trichineloza

Patronul şi angajatul său au sacrificat porcii în acelaşti timp şi au dus împreună probele spre analiză la Direcţia Sanitar Veterinară. S-au încurcat între ele şi patronul a aflat că de fapt animalul lui este infestat. Lucrurile s-au clarificat însă imediat.

"Am făcut analizele şi au luat, mai departe cei de la DSV probele şi porcul. Nu s-a mâncat absolut nimic din el, nu s-a consumt. Sub nicio formă", a spus  Virgil Stoian, angajatul unei ferme. 

Bărbatul spune că a dus animalul sacrificat la Direcţia Sanitar Veterinară unde a fost incinerat şi aşteaptă acum să fie despăgubit.

Ferma la care lucrează, spune el, este sută la sută ecologică iar porcul său nu fusese achiziţionat de acolo.

Aici sunt crescuţi peste 30 de porci care sunt verificaţi periodic de medicul veterinar. La fel se întâmplă şi cu cele câteva sute de vaci şi oi crescute în fermă.

Potrivit autorităţilor, acesta este primul caz de trichineloză înregistrat, anul acesta, în judeţul Constanţa. Medicii sanitar-veterinari susţin că examenul trichineloscopic este obligatoriu chiar şi în cazul porcilor crescuţi şi sacrifici în gospodăriile particulare.

Analizele se efectuează în circumscripţiile veterinare, dar şi în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa şi costă 11 lei.

Persoanele care consumă carne infestată cu trichinella spiralis se supun unui risc foarte mare. Netratată corespunzător, trichineloza afectează inima şi sistemul nervos şi poate duce chiar la decesul bolnavului.

"În urma ingestiei cu carne infestată cu trichinella spiralis, pot apărea următoarele simptome: febră, dureri musculare, dar se pot complica, ajungând la decesul persoanei care consumă carne infestată", a declarat Corina Ivanciu, purtător de cuvânt DSVSA Constanţa. 

Parazitul se instalează în tubul digestiv al animalului infestat, în general fiind vorba despre porc, dar se poate regăsi şi în stomacul câinilor, focilor şi urşilor.

La om, contaminarea se produce prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri